Berlinul face eforturi să pună capăt dependenței de China: Volumul garanţiilor pentru investiţii oferite de guvernul german companiilor care investesc în această țară s-a prăbuşit în acest an

Sursa: Unsplash Sursa: Unsplash

Volumul garanţiilor pentru investiţii oferite de guvernul german companiilor care investesc în China s-a prăbuşit în acest an, arată un document guvernamental, subliniind impactul eforturilor Berlinului de a pune capăt dependenţei excesive de această ţară, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În acest an au fost emise garanţii în valoare de numai 51,9 milioane de euro, conform documentului văzut de Reuters, mai puţin de o zecime din garanţiile de 745,9 milioane de euro emise pe tot parcursul anului trecut.

China a devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei în 2016 şi ambele ţări au prosperat din vânzarea de către Germania a echipamentelor de precizie care au permis Chinei să devină principalul furnizor de bunuri de fabricaţie într-o lume globalizată.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Încetinirea creşterii, totuşi, a concentrat minţile la Berlin, unde oficialii se îngrijorează că producţia chineză din ce în ce mai avansată reprezintă o ameninţare pentru modelul economic al Germaniei.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, care a întrerupt aprovizionarea cu energie, a evidenţiat şi mai mult pericolele dependenţei de un singur partener.

Noua strategie a Germaniei pentru China, introdusă în iulie, a avertizat că investiţiile în fabrici din China ar putea duce la cedarea tehnologiilor sensibile şi a promis noi măsuri pentru a face faţă acestui risc de securitate, după ce comerţul dintre cele două ţări a atins un record de 320 de miliarde de dolari în 2022.

”China s-a schimbat şi de aceea trebuie să se schimbe şi politica noastră faţă de China”, a declarat marţi ministrul de Externe Annalena Baerbock.

În noiembrie anul trecut, Berlinul a introdus limite ale mărimii garanţiilor oferite de guvern pentru a proteja investitorii de riscuri politice precum exproprierea, care ar putea fi acordate investitorilor dintr-o singură ţară.

Măsura a fost concepută pentru a diversifica portofoliul de riscuri suportate de guvern şi pentru a încuraja companiile să investească într-o gamă mai largă de ţări.

Companiile pot investi fără garanţii guvernamentale, ceea ce înseamnă că schimbările reale ale nivelurilor de ISD germane în China ar fi putut să fi scăzut cu mai puţin.

Însă volumele exporturilor sunt sugestive: Germania a vândut în iulie Chinei bunuri cu o valoarea mai mică cu 6,2% faţă de anul trecut, într-un moment în care vânzările către SUA au crescut cu 10,4%.