Oamenii au început să-şi cheltuiască banii pentru călătorii pentru a contracara inflaţia, a afirmat directorul Institutului de Analiză şi Evaluare în Turism, Rumen Draganov, transmite Agerpres, citând agenția BTA. El a fost rugat de BTA să comenteze cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit cărora călătoriile cetăţenilor bulgari în străinătate au crescut în decembrie 2022 cu 9,7% faţă de decembrie 2021, ajungând la un total de 604.700, iar vizitele străinilor în Bulgaria au crescut cu 60,3%, la 761.900.
Cetăţenii bulgari şi cei ai altor ţări europene au început să investească în turism. Draganov a subliniat numărul tot mai mare de zboruri de la şi către aeroporturile din Sofia, Varna, Burgas şi Plovdiv, şi dificultatea de a rezerva un bilet. El a spus că zborurile în ambele sensuri sunt pline de bulgari, italieni, spanioli, francezi, scandinavi şi turişti din Europa Centrală. Acest boom a fost observat în principal în ultimele luni ale anului 2022 – octombrie, noiembrie şi decembrie, indicând o creştere a turismului cultural şi a călătoriilor către destinaţii urbane şi istorice.
Bulgaria devine din ce în ce mai mult o ţară cu patru sezoane de turism, a spus Draganov, comentând creşterea semnificativă a turismului cultural, balnear, viticol şi rural, toamna şi primăvara.
În ultimele trei luni din 2022 s-a înregistrat o creştere cu 10% a sosirilor de turişti în Bulgaria, faţă de 2019, care a fost un an bun, a spus Draganov. O creştere a fost raportată şi în cazul călătoriilor cetăţenilor bulgari în străinătate: 15% în ultimele trei luni ale anului 2022, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
Din numărul total al turiştilor străini – 761.900 – care au vizitat Bulgaria în decembrie 2022, doar 10% au sosit pentru schi, a spus Draganov. Turiştii din afara UE au contribuit şi ei la aceste cifre pozitive în decembrie, zborurile charter din Israel începând la jumătatea lunii decembrie, iar din Marea Britanie la finalul lunii.
Gradul de ocupare în staţiunile montane pentru vacanţele din decembrie a fost de 98% pentru Pamporovo, 95% pentru Bansko şi pentru Borovets, şi 96% pentru Velingrad, comparativ cu o medie naţională de ocupare de 85% la sfârşitul lunii decembrie 2022.
Draganov a mai declarat că staţiunile de schi folosesc orice ocazie pentru a asigura cât mai multă zăpadă artificială. El a subliniat că staţiunile de schi din Austria, Italia, Elveţia şi Franţa s-au închis din cauza vremii calde.