Bulgaria va instala panouri solare într-un complex minier și vrea să se decarbonizeze până în 2050 cu fonduri din PNRR

fotovoltaice, panouri solare Sursa foto R Power

Bulgaria se bazează pe energia nucleară, pe sursele regenerabile și pe eficiența energetică în eforturile sale de a realiza o decarbonizare completă până în 2050, a declarat ministrul Energiei, Rosen Hristov.

Guvernul discută planuri de a instala treptat mai mulți gigawați de instalații de energie solară în cadrul complexului minier Maritsa East Mines, scrie Balkan Green Energy News.

Consumul de electricitate va fi în creștere odată cu electrificarea industriei și a transporturilor și introducerea hidrogenului ca înlocuitor al gazelor naturale, a declarat ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, citat de Dir.bg. În opinia sa, desfășurarea simultană a capacităților nucleare și a celor de energie regenerabilă este cea mai potrivită cale pentru ca țara să se decarbonizeze până la jumătatea secolului și să își asigure suficientă energie electrică.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Planurile pentru tranziția energetică se bazează pe fondurile din Planul național de redresare și reziliență. Hristov a dezvăluit că guvernul “negociază intensiv cu o serie de investitori” despre construirea de centrale solare pe terenuri degradate de cărbune.

Bulgaria dorește să mențină capacitățile electrice existente atât timp cât este necesar pentru a evita șocurile și un impact economic, a subliniat ministrul Energiei. În opinia sa, cele mai mari probleme pentru extinderea energiei regenerabile sunt simplificarea necesară a cadrului juridic și blocajele în ceea ce privește modernizarea rețelelor. Acesta din urmă este abordat prin proiecte de investiții și prin alocarea de fonduri europene, a spus Hristov.

În restul Europei de sud-est, în Grecia sunt în curs de desfășurare proiecte majore de energie solară pe minele de cărbune închise și pe depozitele de cenușă și zgură aferente. Macedonia de Nord și Slovenia au instalat primele instalații de acest tip, în timp ce România, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo continuă să dezvolte proiecte.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: