Bulgaria va instala panouri solare într-un complex minier și vrea să se decarbonizeze până în 2050 cu fonduri din PNRR

fotovoltaice, panouri solare Sursa foto R Power

Bulgaria se bazează pe energia nucleară, pe sursele regenerabile și pe eficiența energetică în eforturile sale de a realiza o decarbonizare completă până în 2050, a declarat ministrul Energiei, Rosen Hristov.

Guvernul discută planuri de a instala treptat mai mulți gigawați de instalații de energie solară în cadrul complexului minier Maritsa East Mines, scrie Balkan Green Energy News.

Consumul de electricitate va fi în creștere odată cu electrificarea industriei și a transporturilor și introducerea hidrogenului ca înlocuitor al gazelor naturale, a declarat ministrul Energiei din Bulgaria, Rosen Hristov, citat de Dir.bg. În opinia sa, desfășurarea simultană a capacităților nucleare și a celor de energie regenerabilă este cea mai potrivită cale pentru ca țara să se decarbonizeze până la jumătatea secolului și să își asigure suficientă energie electrică.

Planurile pentru tranziția energetică se bazează pe fondurile din Planul național de redresare și reziliență. Hristov a dezvăluit că guvernul “negociază intensiv cu o serie de investitori” despre construirea de centrale solare pe terenuri degradate de cărbune.

Bulgaria dorește să mențină capacitățile electrice existente atât timp cât este necesar pentru a evita șocurile și un impact economic, a subliniat ministrul Energiei. În opinia sa, cele mai mari probleme pentru extinderea energiei regenerabile sunt simplificarea necesară a cadrului juridic și blocajele în ceea ce privește modernizarea rețelelor. Acesta din urmă este abordat prin proiecte de investiții și prin alocarea de fonduri europene, a spus Hristov.

În restul Europei de sud-est, în Grecia sunt în curs de desfășurare proiecte majore de energie solară pe minele de cărbune închise și pe depozitele de cenușă și zgură aferente. Macedonia de Nord și Slovenia au instalat primele instalații de acest tip, în timp ce România, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo continuă să dezvolte proiecte.

 

Sursa foto R Power

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *