Canalys Research: După ce Microsoft nu va mai oferi suport tehnic pentru Windows 10, 240 de milioane de PC-uri ar putea ajunge la gunoi

Microsoft, Windows-829948_1280 Sursa foto: Pixabay

Planul Microsoft de a opri suportul tehnic pentru sistemul de operare Windows 10 ar putea duce la eliminarea a aproximativ 240 de milioane de computere personale (PC-uri), ceea ce ar putea contribui la creșterea cantității de deșeuri la gropile de gunoi, potrivit unui studiu al Canalys Research, citat de Reuters.

Deșeurile electronice provenite de la aceste PC-uri ar putea cântări aproximativ 480 de milioane de kilograme, echivalentul a 320.000 de mașini.

Deși multe PC-uri ar putea rămâne funcționale ani de zile după încetarea suportului pentru sistemul de operare, Canalys a avertizat că cererea pentru dispozitive fără actualizări de securitate ar putea fi scăzută. Microsoft a anunțat un plan de a furniza actualizări de securitate pentru dispozitivele Windows 10 până în octombrie 2028, pentru un preț anual nedeclarat.

Dacă structura de prețuri pentru suportul extins pentru Windows 10 reflectă tendințele din trecut, migrarea către PC-uri mai noi ar putea fi mai rentabilă, crescând numărul de PC-uri mai vechi care se îndreaptă spre casare, a declarat Canalys.

Microsoft își propune să întrerupă suportul pentru Windows 10 până în octombrie 2025. Următoarea generație a sistemului de operare, care se anticipează că va aduce tehnologia avansată de inteligență artificială pe PC-uri, ar putea impulsiona piața leneșă a PC-urilor.

Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind impactul asupra mediului al eliminării dispozitivelor compatibile cu Windows 11.

Hard disk-urile utilizate în calculatoarele personale și serverele de stocare a datelor sunt reciclate pentru a aduna materiale care să fie utilizate în motoarele vehiculelor electrice și chiar în generarea de energie regenerabilă.

“Transformarea computerelor scoase din uz în magneți care alimentează tehnologii sustenabile, precum vehiculele electrice și turbinele eoliene, va contribui la satisfacerea cererii globale în creștere de energie electrică”, a declarat Peter Afiuny, directorul comercial al Noveon Magnetics.

Afiuny a adăugat că hard disk-urile sunt deseori aruncate înainte de a ajunge la sfârșitul duratei lor de viață funcționale, creând un exces de deșeuri de materiale magnetice din pământuri rare.

Firma de reciclare a bateriilor Redwood Materials a declarat că bateriile pot fi reciclate aproape la infinit pentru a recupera metale precum litiul, cobaltul, nichelul și cuprul.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Este părerea mea – cel care a scris “speech-ul” Microsoft” habar nu are de cantitatea de magneti din HDD-urile pe platane, care sunt tot mai puțin utilizate și nici de lithium sau nichelul din acumulatoarele “laptopurilor” ca în desktop-uri nu avem ACUMULATOR! Câte miliarde? ce magneti din calculatoare ar putea roti o elice de eoliana sau un rotor a unui motor care generează curent verde? Este exact ca și cealaltă teorie de cacao – vacile sunt de vina pentru creșterea amprentei CO2 ca se BESESC!
    – NU AVIOANELE SAU DEȘEURILE MARILOR COMPANII MULTINAȚIONALE! Zic și eu!

  2. Bravo băieți, bun plan! Deci practic până în 2028 eu trebuie să ii platesc pe dita mai giganții ca Microsoft pentru a nu crea dezastre ecologice. Nu mi-o băgați pe aia cu reciclarea că știm cu toții prea bine cum se colectează in practica deseurile. Sa mai spun că Microsoft a făcut imposibil upgrade-ul către Windows 11 pt. milioane de PC-uri, care teoretic, ar avea capabilitatile să-l ruleze ? (aici Dan Cadar de la Zona IT explică foarte bine).
    Pe zi ce trece, incep sa cred că pirateria fata de astfel de companii n-ar trebui văzută ca infracțiune ci ar trebui sa devina o datorie morală … Și is genul care își cumpără licențele ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *