Ce a cauzat falimentul Silicon Valley Bank, cel mai mare faliment al unei bănci americane de la criza financiară globală din 2008

Silicon Valley Bank, SVB financial Sursa foto: Dreamstime

Închiderea SVB Financial Group și preluarea vineri de către autoritățile de reglementare bancară pot fi puse pe seama creșterii dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA și a stârnirii apetitului pentru risc al investitorilor, explică Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Iată succesiunea evenimentelor care au dus la eșecul Silicon Valley Bank:

Rezerva Federală a crescut ratele

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de la nivelul minim record de anul trecut, în încercarea de a combate inflația. Investitorii au mai puțin apetit pentru risc atunci când banii pe care îi au la dispoziție devin scumpi din cauza ratelor mai mari. Acest lucru a afectat startup-urile din domeniul tehnologiei – principalii clienți ai Silicon Valley Bank – deoarece i-a făcut pe investitorii acestora să fie mai reticenți la risc.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Unii clienți ai Silicon Valley Bank se confruntă cu o criză de lichidități

Pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor au făcut ca piața ofertelor publice inițiale să se închidă pentru multe startup-uri și au făcut ca strângerea de fonduri private să fie mai costisitoare, unii clienți ai Silicon Valley Bank au început să retragă bani pentru a-și satisface nevoile de lichidități. Acest lucru a culminat cu faptul că Silicon Valley Bank a căutat în această săptămână modalități de a satisface retragerile clienților săi.

Silicon Valley Bank a vândut portofoliul de acțiuni în pierdere

Pentru a finanța răscumpărările, Silicon Valley Bank a vândut miercuri un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, format în principal din titluri de Trezorerie americane. Portofoliul îi aducea un randament mediu de 1,79%, cu mult sub randamentul actual al titlurilor de Trezorerie pe 10 ani, de aproximativ 3,9%. Acest lucru a obligat SVB să își asume o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, pe care a trebuit să o acopere printr-o majorare de capital.

SVB a anunțat vânzarea de acțiuni

SVB a anunțat joi că va vinde acțiuni în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și acoperi gaura de finanțare. Acțiunile sale au încheiat ședința de tranzacționare în scădere cu 60%, investitorii temându-se că retragerile de depozite ar putea să o împingă să strângă și mai mult capital.

Vânzarea de acțiuni s-a prăbușit

Unii clienți ai SVB și-au retras banii de la bancă la sfatul unor firme de capital de risc precum Future Fund al lui Peter Thiel, potrivit Reuters. Acest lucru a speriat investitori precum General Atlantic, pe care SVB îi pregătire pentru vânzarea de acțiuni, iar efortul de strângere de capital s-a prăbușit joi seara.

SVB a intrat în lichidare judiciară

SVB s-a străduit vineri să găsească o finanțare alternativă, inclusiv prin vânzarea companiei. Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a anunțat că SVB a fost închisă și plasată sub administrarea sa judiciară. FDIC a adăugat că va încerca să vândă activele SVB și că viitoarele plăți de dividende ar putea fi făcute către deponenții neasigurați.