Ce a cauzat falimentul Silicon Valley Bank, cel mai mare faliment al unei bănci americane de la criza financiară globală din 2008

Silicon Valley Bank, SVB financial Sursa foto: Dreamstime

Închiderea SVB Financial Group și preluarea vineri de către autoritățile de reglementare bancară pot fi puse pe seama creșterii dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA și a stârnirii apetitului pentru risc al investitorilor, explică Reuters.

Iată succesiunea evenimentelor care au dus la eșecul Silicon Valley Bank:

Rezerva Federală a crescut ratele

Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de la nivelul minim record de anul trecut, în încercarea de a combate inflația. Investitorii au mai puțin apetit pentru risc atunci când banii pe care îi au la dispoziție devin scumpi din cauza ratelor mai mari. Acest lucru a afectat startup-urile din domeniul tehnologiei – principalii clienți ai Silicon Valley Bank – deoarece i-a făcut pe investitorii acestora să fie mai reticenți la risc.

Unii clienți ai Silicon Valley Bank se confruntă cu o criză de lichidități

Pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor au făcut ca piața ofertelor publice inițiale să se închidă pentru multe startup-uri și au făcut ca strângerea de fonduri private să fie mai costisitoare, unii clienți ai Silicon Valley Bank au început să retragă bani pentru a-și satisface nevoile de lichidități. Acest lucru a culminat cu faptul că Silicon Valley Bank a căutat în această săptămână modalități de a satisface retragerile clienților săi.

Silicon Valley Bank a vândut portofoliul de acțiuni în pierdere

Pentru a finanța răscumpărările, Silicon Valley Bank a vândut miercuri un portofoliu de obligațiuni în valoare de 21 de miliarde de dolari, format în principal din titluri de Trezorerie americane. Portofoliul îi aducea un randament mediu de 1,79%, cu mult sub randamentul actual al titlurilor de Trezorerie pe 10 ani, de aproximativ 3,9%. Acest lucru a obligat SVB să își asume o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, pe care a trebuit să o acopere printr-o majorare de capital.

SVB a anunțat vânzarea de acțiuni

SVB a anunțat joi că va vinde acțiuni în valoare de 2,25 miliarde de dolari pentru a-și acoperi gaura de finanțare. Acțiunile sale au încheiat ședința de tranzacționare în scădere cu 60%, investitorii temându-se că retragerile de depozite ar putea să o împingă să strângă și mai mult capital.

Vânzarea de acțiuni s-a prăbușit

Unii clienți ai SVB și-au retras banii de la bancă la sfatul unor firme de capital de risc precum Future Fund al lui Peter Thiel, potrivit Reuters. Acest lucru a speriat investitori precum General Atlantic, pe care SVB îi pregătire pentru vânzarea de acțiuni, iar efortul de strângere de capital s-a prăbușit joi seara.

SVB a intrat în lichidare judiciară

SVB s-a străduit vineri să găsească o finanțare alternativă, inclusiv prin vânzarea companiei. Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) a anunțat că SVB a fost închisă și plasată sub administrarea sa judiciară. FDIC a adăugat că va încerca să vândă activele SVB și că viitoarele plăți de dividende ar putea fi făcute către deponenții neasigurați.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *