Cea mai puternică economie a Europei a revenit pe creştere în al doilea trimestru. Cifrele sunt sub estimările analiştilor

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Economia germană a revenit pe creştere în al doilea trimestru al acestui an, dar performanţele înregistrate de cea mai importantă economie europeană au fost sub estimările analiştilor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Creșterea sub așteptări vine pe fondul blocajelor înregistrare de-a lungul lanţurilor de aprovizionare care au afectat sectorul industrial. Încrederea în mediul de afaceri din Germania a fost afectată de îngrijorările provocate de continuarea problemelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea infecţiilor cu coronavirus.

Conform datelor provizorii publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 1,5% în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, după o contracţie revizuită la 2,1% în primele trei luni ale anului. În ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creştere de 9,2%. În ambele cazuri este vorba de cifre inferioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters, care mizau pe un avans de 2% comparativ cu trimestrul precedent şi un salt de 9,6% în ritm anual.

“Este vorba de o creştere decentă dar ar fi putut fi una mai puternică dacă nu ar fi existat problemele în aprovizionarea cu materiale”, a declarat economistul şef al grupului bancar VP Bank Group, Thomas Gitzel.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Germania a ridicat majoritatea restricţiilor şi analiştii se aşteaptă ca în lunile următoare consumul privat să fie motorul care stimulează revenirea economiei, pe măsură ce gospodăriilor vor începe să cheltuie economiile acumulate în perioada izolării.

Cu toate acestea, încrederea în mediul de afaceri din Germania a fost afectată de îngrijorările provocate de continuarea problemelor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea infecţiilor cu coronavirus. Conform celor mai recente date ale barometrului Ifo, încrederea în economia germană a scăzut surprinzător în luna iulie, acesta fiind primul declin înregistrat după luna ianuarie.

După două luni de declin constant, numărul cazurilor de infecţie cu COVID-19 a început să crească în Germanie de la începutul luni iulie, în principal ca urmare a răspândirii variantei Delta, mai contagioase, a coronavirusului. Aproximativ 60% din cei 83 de milioane de locuitori ai Germaniei au primit o doză de vaccin şi puţin peste jumătate dintre ei sunt complet vaccinaţi.

La finele lunii aprilie, Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit previziunile de creştere pentru acest an până la un avans al PIB de 3,5%. Luna trecută însă, ministrul Economiei, Peter Altmaier, s-a arătat chiar mai optimist, apreciind că Germania ar putea înregistra în acest an o creştere economică de până la 4%.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: