Cea mai recentă rundă de reduceri voluntare ale producţiei de ţiţei demonstrează cooperarea dintre producătorii mari, aliaţi, Rusia şi Arabia Saudită, a declarat miercuri ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, transmite CNBC, conform News.ro.
Luni, Arabia Saudită a anunţat că va prelungi până în august reducerea producţiei de 1 milion de barili pe zi, pe care o semnalase iniţial pentru iulie, în timp ce Rusia a anunţat pentru luna viitoare o scădere de 500.000 de barili pe zi a exporturilor.
Acest lucru se adaugă la scăderile voluntare ale producţiei, de puţin peste 1,66 milioane de barili pe zi, pe care unii membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi – cunoscuţi sub numele de OPEC+ – le declaraseră mai întâi în aprilie, apoi acceptaseră să le prelungească până la sfârşitul anului 2024, în cadrul reuniunii ministeriale a coaliţiei din iunie.
Spre deosebire de deciziile de politică OPEC+ la nivel de alianţă, scăderile voluntare ale producţiei nu necesită aprobare unanimă şi nu trebuie să fie implementate de toţi membrii grupului.
Abordând ultimele reduceri convenite de Ria şi Moscova pentru august, la un seminar OPEC+ la Viena, prinţul Abdulaziz a spus: ”În ultima mişcare din această săptămână, da, toţi continuăm cu tăierea voluntară, dar din nou, o parte din ceea ce am făcut cu colegii noştri din Rusia a fost şi pentru a atenua partea cinică a spectatorilor cu privire la ceea ce se întâmplă cu Arabia Saudită şi Rusia.”
Au apărut unele întrebări cu privire la măsura în care Rusia îşi va onora angajamentele de scădere voluntară a producţiei de ţiţei, având în vedere opacitatea continuă asupra consumului de rafinărie şi a exporturilor pe mare – care nu mai sunt acceptate în Europa din decembrie şi au fost redirecţionate către Asia.
Administraţia rusă a suspendat publicarea statisticilor oficiale pentru producţia de petrol, gaze naturale şi gaze condensate până în aprilie 2024, potrivit agenţiei de presă de stat ruse Tass.
Implementarea unei reduceri a exporturilor, mai degrabă decât a producţiei, va permite participanţilor de pe piaţă care se bazează pe datele de urmărire ale unor terţe părţi independente să verifice măsura în care Rusia îşi respectă angajamentele.
”A fost o reducere voluntară care nu le-a fost impusă… inclusiv livrarea, că o vor face din exporturile lor, pentru că este mai semnificativă”, a spus Abdulaziz miercuri.
Într-un interviu din iunie acordat CNBC, ministrul saudit al Energiei a spus că OPEC+ poate avea încredere ”absolută” în Rusia.