Planificatorul de stat al Chinei a semnat săptămâna aceasta, la Berlin, scrisori de intenţie privind cooperarea cu mari corporaţii europene, în domenii de la aviaţie şi produse chimice până la automobile, în timp ce a doua mare economie din lume încearcă să facă lobby pentru legături mai strânse cu Europa, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Companiile europene, inclusiv Airbus, BASF, Siemens, Mercedez-Benz, BMW şi Volkswagen, au fost printre cele care au semnat acorduri cu China, conform declaraţiilor de miercuri ale Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă din China.
Planificatorul de stat chinez a declarat că va colabora cu companiile relevante pentru a promova cooperarea în domenii precum combustibilul durabil pentru aviaţie, producţia de produse cu emisii scăzute de carbon şi vehiculele cu energie nouă.
Semnarea a avut loc în timp ce o delegaţie chineză condusă de premierul Li Qiang se afla la Berlin pentru discuţii interguvernamentale cu Germania, primul lor summit faţă în faţă de la pandemia de Covid-19.
Discuţiile au fost criticate, deoarece criticii spun că simbolismul nu mai este adecvat, având în vedere tensiunile tot mai mari dintre Occident şi China, iar Uniunea Europeană încearcă să-şi reducă dependenţa de puterea asiatică.
Marţi, Executivul Uniunii Europene a prezentat un plan de securitate economică care urmăreşte un consens între cele 27 de state ale blocului pentru un control mai puternic asupra exporturilor şi ieşirilor de tehnologii care ar putea fi folosite militar de rivali precum China.
Li, care se afla la prima sa vizită în străinătate de când a devenit premier, în martie, a avertizat împotriva oricărei decuplări economice de Beijing.
”Nu ar trebui să exagerăm artificial dependenţa şi nici măcar pur şi simplu să echivalăm interdependenţa cu insecuritatea. Lipsa de cooperare este cel mai mare risc, iar lipsa dezvoltării este cea mai mare nesiguranţă”, le-a spus el directorilor generali de top ai Germaniei, într-o întâlnire de luni.