Banca centrală a Chinei a redus una dintre dobânzile sale cheie pentru a doua oară în trei luni, în timp ce a doua cea mai mare economie a lumii se luptă să își revină după pandemie, scrie BBC.
Banca Populară a Chinei (PBOC) a redus dobânda de bază pentru împrumuturi pe un an la 3,45% de la 3,55%.
Redresarea țării de după Covid a fost afectată de o criză imobiliară, de scăderea exporturilor și de cheltuielile slabe ale consumatorilor.
În schimb, alte economii majore au majorat ratele pentru a combate inflația ridicată.
PBOC a redus ultima dată rata la un an – pe care se bazează majoritatea împrumuturilor pentru gospodării și întreprinderi din China – în iunie.
Jun Bei Liu de la Tribeca Investment Partners a declarat pentru BBC că este puțin probabil ca această măsură să aibă un impact major, dar indică angajamentul guvernului chinez de a revigora economia.
“Vom avea nevoie de un pachet de stimuli mai mare pentru a stimula încrederea și, la rândul său, pentru a impulsiona consumul și creșterea economică. Fără acesta, economia riscă să se blocheze în deflație și va fi mai greu de relansat”, a adăugat ea.
Economiștii se așteptau, de asemenea, ca banca să scadă rata de bază pentru împrumuturile pe cinci ani, de care țin cont la creditele ipotecare din țară. Totuși, aceasta a rămas neschimbată la 4,2%.
Într-o mișcare surpriză de săptămâna trecută, ratele pe termen scurt și mediu au fost, de asemenea, reduse.
“Ar putea fi anunțate mai multe reduceri ale ratelor împreună cu cheltuielile guvernamentale, precum și măsuri specifice pentru a ajuta piața imobiliară”, a declarat Catherine Yeung, director de investiții la Fidelity International.
În timp ce Beijingul încearcă să restabilească încrederea, oficialii vor fi atenți și la implicațiile pe termen lung ale politicilor, a adăugat ea.
Economia Chinei s-a străduit să depășească mai multe probleme majore în urma pandemiei, care a dus la închiderea unei mari părți a lumii.
Săptămâna trecută, problemele grave de pe piața sa imobiliară au fost evidențiate când gigantul imobiliar Evergrande, afectat de criză, a cerut protecția legii falimentului în SUA.
Compania puternic îndatorată lucrează încă la un acord de mai multe miliarde de dolari cu creditorii.
La începutul acestei luni, un alt mare dezvoltator imobiliar al țării, Country Garden, a avertizat că ar putea înregistra pierderi de până la 7,6 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului.
În aceeași săptămână, cifrele oficiale au arătat că în China s-a înregistrat deflație pentru prima dată în mai mult de doi ani.
Indicele oficial al prețurilor de consum a scăzut luna trecută cu 0,3% față de anul precedent.
Între timp, cifrele oficiale au arătat că importurile și exporturile Chinei au scăzut brusc în iulie, în condițiile în care cererea globală mai slabă a amenințat perspectivele de redresare a țării.
De asemenea, Beijingul a încetat să mai publice cifrele privind șomajul în rândul tinerilor, care erau considerate de unii ca fiind un indiciu cheie al încetinirii creșterii economice a țării.
În iunie, rata șomajului în China pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din zonele urbane a atins un nivel record de peste 20%.