Cine finanțează energii fosile? Raport ONG: Marile bănci franceze, pe primul loc la nivel european

carbune Sursă foto: Unsplash

Marile bănci franceze sunt pe primul loc la nivel european când vine vorba de finanţarea energiilor fosile, în pofida angajamentelor asumate privind neutralitatea emisiilor de carbon, a anunţat miercuri ONG-ul Reclaim Finance, transmite agenția AFP, citată de Agerpres. Organizația a publicat un raport elaborat de mai multe ONG-uri cu privire la acest subiect. În replică, Federaţia băncilor din Franţa a denunţat cifrele “fanteziste” avansate de ONG-uri şi a dat asigurări că nu există o dependenţă de hidrocarburi în rândul băncilor franceze. 

În raportul lor anual intitulat ‘Banking on Climate Chaos’, şapte ONG-uri, printre care se numără şi Reclaim Finance, au calculat valoarea finanţării acordate de cele mai mari 60 de bănci din întreaga lume pentru companiile producătoare de gaze naturale, petrol şi cărbune prin însumarea împrumuturilor dar şi a emisiunilor de acţiuni şi obligaţiuni.

Potrivit ONG-urilor, cele şase bănci franceze incluse în acest clasament (BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale, BPCE, La Banque Postale şi Crédit Mutuel) au alocat anul trecut o finanţare de aproape 47 de miliarde de dolari companiilor care au legătură cu energiile fosile.

“Franţa este primul finanţator european al energiilor fosile şi al cincilea la nivel mondial în 2021”, susţine directorul de campanie de la Reclaim Finance, Louis-Maxence Delaporte.

Suma calculată este mult mai mică decât cea estimată de ONG-uri pentru anul 2020, când s-a ridicat la aproape 88 de miliarde de dolari, adică aproape dublu. Pe de altă parte este cu 2% mai mare decât valoarea estimată pentru 2016, anul semnării Acordului de la Paris.

De la adoptarea acelui acord “nu vedem o scădere structurală a finanţărilor: nu putem vorbi de o modificare a strategiei din partea băncilor”, comentează Louis-Maxence Delaporte.

Cu toate acestea, cele şase bănci franceze menţionate în raport s-au angajat în 2021 să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.

În replică, Federaţia băncilor din Franţa a denunţat cifrele “fanteziste” avansate de ONG-uri şi a dat asigurări că nu există o dependenţă de hidrocarburi în rândul băncilor franceze. De asemenea, Federaţia a respins logica unei excluderi totale a companiilor care au legături cu energiile fosile. “Băncile franceze trebuie să finanţeze întreaga economie care astăzi este una cu emisii de carbon”, susţine Federaţia băncilor din Franţa, adăugând că băncile finanţează şi energiile regenerabile.

La nivel mondial, raportul elaborat de cele şapte ONG-uri estimează că valoarea finanţării acordată energiilor fosile a fost de 742 de miliarde de dolari în 2021, cu 1% mai puţin decât în 2020 dar cu 2,5% mai mult decât în 2016.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *