Un contract de peste 197 de milioane de lei a fost scost la licitație de primăria Cluj-Napoca pentru proiectarea și execuția retehnologizării sistemului de producere, transport și distribuție a energiei termice în Centrala Termică de Zonă Someș Nord, plus punctele termice aferente, informează Actualdecluj.ro. Este unul dintre proiectele pentru care Primăria mizează pe bani europenei din Fondurl de Modernizare, de la Ministerul Energiei. Durata de realizare a lucrărilor este de 40 de luni. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat pentru Actualdecluj.ro că, după implemnetarea proiectelor, miza este ca facturile în rețeaua centralizată să scadă. Spre exemplu, în sezonul rece, media pe lună pe care o plătește o familie pentru un apartament cu trei camere, conectat la rețeaua societăți de Termoficare Napoca este de 600 lei.
Prin retehnologizarea procesului în centrala termică de zonă Someș Nord din cadrul sistemului centralizat de alimentare cu energiei termică (SACET CLuj-Napoca) se prevede înlocuirea reţelelor de transport al agentului termic primar la de centrala de zonă la punctele termice pe care le deservește (15 puncte termice) dar și restrângerea rețelei de transport agent termic primar care va avea o lungime de circa 6,8 kilometri traseu fată de 14 km în prezent. Lucrările de înlocuire a reţelelor de transport al agentului termic se vor realiza pe actualul amplasament al acestora. „Lungime traseu reţele termice primare inteligente prin proiect, 6,840 kilometri, lungime traseu reţele termice secundare inteligente (de distribuţie) modernizate 13,685 kilometri, 15 puncte termice modernizate, 380 contoare inteligente”, sunt indicatorii acestui proiect.
Contractul este unul din cele pentru care Primăria mizează pe fonduri europene pentru a-l implementa, în cadrul unui proiect derulat prin intermediul Ministerului Energiei. Pentru acest lot, finanțarea este de peste 353 de milioane de lei cu TVA, din care valoarea nerambursabilă este de peste 248 de milioane lei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Primăria a scos lucrărire de proiectare și execuție care vizează retehnologizare celor 14 kilometri de rețea de distribuție a agentului ternic în luna aprilie. Contractul este estimat la peste 197 de milioane lei (peste 39 de milioane de euro) și are un mune stufor – „Retehnologizarea procesului de producere, transport și distribuție a energiei termice în SACET Cluj-Napoca, în vederea creșterii eficienței energetice și reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră CO2 – Centrala Termică de Zonă (CTZ) Someş Nord reconfigurată „Lot.1 – CTZ retehnologizat, inclusiv rețeaua de transport agent termic primar, rețelele de distribuție aferente punctelor termice din conturul CTZ reconfigurat”. Valoarea cheltuielilor diverse și neprevăzute este de peste 19,4 milioane lei, fără TVA.
Durata contractului este de 40 luni (4 luni pentru proiectare si 36 luni pentru executia lucrarilor). Criteriul de atribuire vizează: prețul oferte (40%), experiența supervizorilor și echipei (40%) și perioada de garanție pentru lucrări (20%). Ofertele se depun în 14 mai.
Primăria a mai semnat anul acesta un contract cu Ministerul Energiei pentru un alt proiect de peste 82 de milioane de lei (din care valoarea nerambursabil[ este de peste 50 de milioane lei, restul fiind contibuția Primăriei) pentru modernizarea și reabilitarea rețelelor de transport și distribuție și a punctelor termice aferente Insulei de energie Pata, proiect numit generic – „Retehnologizarea procesului de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în SACET Cluj-Napoca, în vederea creşterii eficienţei energetice şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră CO2, centrală termică de zonă CTZ, SOMEȘ NORD reconfigurată, LOT 2 Insulele de energie 1,3,4 Pata inclusiv reţelele de distribuție aferente”. În cadrul acestui lot, pierderile ar urma să ajungă la valoarea normata, de circa 8%. Și acest proiect ar urma să intre în faza de licitație.
Potrivit declarațiilor făcute de viceprimarul Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro, toate investițiile făcte pentru retehnologizarea sistemului centralizat de furnizare a agentului termic sunt făcute pentru ca, în final, să se reducă pierderile în rețea și facturile la clujeni să scadă. Potrivit oficialului, în media facturilor lunare pentru un apartament de 3 camere racordat la sistemul centralizat a fost de circa 600 lei.