Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a îndemnat vineri viitorul guvern german să discute o reformă a regulilor bugetare ale blocului comunitar, având în vedere tensiunile economice provocate de pandemia de coronavirus, în ideea de a ajunge la un compromis “realist”, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
În acordul pe care l-au convenit, cele trei partide care vor forma noul guvern de coaliţie de la Berlin s-au angajat să consolideze uniunea economică şi monetară şi de asemenea au semnalat că sunt deschise la ideea reformării regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere.
Într-un interviu pentru cotidianul german Augsburger Allgemeine, comisarul Paolo Gentiloni a spus că mizează pe faptul că va ajunge la un compromis cu Christian Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat (FDP) şi viitorul ministru al Finanţelor.
“Mă aştept să găsesc realismul care este necesar pentru a ajunge la un consens, astfel încât regulile bugetare să fie unele realiste. Rolul guvernului german va fi foarte important”, a spus Gentiloni.
Acesta a adăugat că nivelul ridicat al datoriilor statelor din zona euro poate fi redus numai într-un ritm foarte lent, având în vedere consecinţele economice ale pandemiei, fără a pune în pericol relansarea economică.
Pactul de stabilitate şi creştere limitează deficitul guvernamental sub pragul de 3% din PIB, iar datoria sub 60% din PIB. În forma actuală, regulile bugetare cer reduceri anuale ale datoriilor publice care sunt prea ambiţioase pentru majoritatea ţărilor membre UE şi oferă prea puţin sprijin explicit pentru investiţiile guvernamentale.
Însă, guvernele statelor membre au opinii divizate cu privire la amploarea modificărilor necesare. Statele membre din sudul Europei sunt mai interesate decât statele din nordul continentului de relaxarea prevederilor referitoare la reducerea datoriilor şi conferirea unui statul special investiţiilor, de exemplu prin excluderea lor de la calculul deficitului.