Comisia Europeană a deschis o investigație privind posibile practici anticoncurențiale ale Microsoft în legătură cu Teams și Office

Microsoft sursa foto: Pixabay.com

Autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au deschis joi o investigație antitrust cu privire la includerea de către Microsoft a aplicației sale video și de chat Teams la pachet cu alte produse Office.

Comisia Europeană a declarat că aceste practici pot constitui un comportament anticoncurențial, scrie CNBC.

Este prima investigație antitrust efectuată de UE în privința Microsoft în peste un deceniu.

“Comisia este îngrijorată de faptul că Microsoft ar putea acorda Teams un avantaj de distribuție prin faptul că nu oferă clienților posibilitatea de a alege dacă să includă sau nu accesul la acest produs atunci când se abonează la suitele sale de productivitate și ar fi putut limita interoperabilitatea între suitele sale de productivitate și ofertele concurente”, au declarat joi autoritățile de reglementare ale UE într-un comunicat de presă.

Cu alte cuvinte, UE este îngrijorată că Microsoft nu oferă clienților posibilitatea de a alege să nu cumpere Teams atunci când se abonează la produsul Office 365 al companiei. Procedând astfel, Microsoft ar putea împiedica alte companii să concureze în spațiul aplicațiilor de mesagerie și video la locul de muncă.

“Aceste practici pot constitui practici anticoncurențiale de legare sau de grupare și pot împiedica furnizorii de alte instrumente de comunicare și colaborare să concureze”, a adăugat Comisia.

Microsoft 365, cunoscut anterior sub numele de Office 365, este setul de software al Microsoft care include aplicații adaptate la locul de muncă, precum Word și Excel.

Investigațiile antitrust nu au un termen de finalizare autoimpus. În cazul în care se constată că Microsoft încalcă normele UE în materie de concurență, gigantul tehnologic american ar putea fi sancționat cu o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri anuală totală la nivel mondial.

Îngrijorările legate de Microsoft din motive de competitivitate au fost ridicate pentru prima dată în 2020, când rivalul Slack, de la Teams, a depus o plângere la UE, în care susținea că gigantul tehnologic a legat în mod ilegal Teams de pachetele sale dominante de productivitate, precum Microsoft 365. Slack, care este deținută de Salesforce, a declarat că această mișcare a însemnat că milioane de utilizatori au fost forțați să instaleze Teams fără posibilitatea de a-l elimina.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat: “Respectăm activitatea Comisiei Europene în acest caz și ne luăm foarte în serios propriile responsabilități. Vom continua să cooperăm cu Comisia și rămânem hotărâți să găsim soluții care să răspundă preocupărilor acesteia.”

Ultima dată, Microsoft a fost supusă unei anchete antitrust a UE în 2009, într-un caz similar privind fostul său browser web Internet Explorer. UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Microsoft a denaturat concurența prin legarea Internet Explorer de sistemul său de operare Windows. Microsoft a oferit remedii UE, angajându-se să permită utilizatorilor de Windows să aleagă între browsere web rivale.

Mai recent, achiziția propusă de Microsoft a Activision Blizzard, în valoare de 69 de miliarde de dolari, a fost analizată de UE, pe motiv că această tranzacție ar putea denatura concurența pe piața consolelor și a jocurilor în cloud. În acest caz, Microsoft a oferit remedii UE, ceea ce a dus la aprobarea tranzacției de către autoritățile de reglementare în luna mai.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *