UPDATE Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gaze naturale la 275 de euro pentru un Megawatt oră, timp de un an. Statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la nivelul preţului

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Comisia Europeană a propus introducerea unui plafon de preţ la gaze naturale valabil timp de un an, începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit unei variante de lucru a unui act legislativ consultat de Reuters, care nu include deocamdată un preţ concret, scrie Agerpres.

UPDATE Comisia Europeană a propus plafonarea preţului gazelor naturale la 275 de euro pentru un Megawatt oră, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mecanismul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

Însă în acest an preţurile la gaze la hub-ul TTF nu au depăşit un nivel de 275 de euro/MWh decât pentru o scurtă perioadă la finele lunii august, când au atins un vârf de 350 de euro, când cele 27 de state membre se concurau între ele pentru a-şi reface rezervele.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ideea plafonării preţului gazelor naturale provoacă, de mai multe luni, diviziuni în rândul statelor membre. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene va fi dezbătută de miniştrii europeni ai Energiei la reuniunea lor de joi.

Un oficial UE a dezvăluit pentru Reuters că Executivul comunitar va propune un nivel de preţ mai mare decât cel dorit de statele membre care susţin introducerea unui plafon.

Un diplomat din rândul statelor care militează pentru un plafon susţine că majoritatea acestor state ar dori o limită stabilită în jurul valorii de 150-180 de euro pentru Megawatt oră (MWh) iar plafonul să fie activat de mai multe ori în decursul unui an. “Altfel, vom avea un plafon pe hârtie care în practică nu va fi aplicat niciodată”, a apreciat diplomatul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În schimb, în varianta de lucru a actului legislativ consultat de Reuters, care trebuie să fie aprobat de statele membre pentru a intra în vigoare, se subliniază că mecanismul de corectare a pieţei este destinat să evite o repetare a creşterii explozive a preţurilor înregistrată în luna august, când la hub-ul de gaze TTF cotaţiile cu livrare în luna următoare s-au apropiat de 314 euro pentru un Megawatt oră (MWh) în data de 26 august şi ulterior au rămas deasupra nivelului de 225 euro/MWh timp de două săptămâni.

Joi, miniştrii europeni ai Energiei vor discuta formula după care se va calcula plafonul de preţ, nivelul concret al plafonului, precum şi amploarea diferenţei dintre preţurile de referinţă de la hub-ul de gaze Title Transfer Facility (TTF) şi preţurile globale la gaze lichefiate.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, scepticii au ridicat mai multe obiecţii la ideea unui plafon, inclusiv o asigurare că plafonul preţurilor nu v conduce la o creştere a consumului de gaze, riscurile juridice la adresa actualelor contracte pe termen lung şi stimularea tranzacţiilor pe piaţa over-the-counter în ţările terţe.

Sursele au subliniat însă că având în vedere diviziunile care există în rândul statelor membre, este puţin probabil ca cei 27 să ajungă la un acord cu privire la aceste detalii cruciale la reuniunea lor de săptămâna aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Personal consider că PLAFONAREA PREȚULUI gazelor și al energiei electrice (pentru consumatorul final) este cea mai eficientă (și poate singura) metodă de a potoli și chiar de a opri creșterea prețului acestora. Fără plafonarea prețului (preț final facturat la consumatorul final) furnizorul – care deseori este un lung lanț de intermediari – nu are nici un stimulent pentru a negocia cu producătorul (sau cu vânzțtorul) un preț cât mai mic de achiziție. Doar așa furnizorul își poate asigura un profit în condițiile obligației sale de a nu depăși un preț final facturat (preț plafonat). Fără plafonare (și fără concurență reală) furnizorul acceptă fără negociere orice preț de achiziție cerut de producător (sau vânzător) știind că poate vinde conumatorului final cu orice preț care să-i asigure profitul dorit. Prin plafonarea prețurilor Statul îl reprezintă pe consumatorul colectiv captiv care n-are cum negocia față-n față cu furnizorul. Realitatea românească a arătat că „piața concurențielă” a energiei n-a funcționat absolut deloc! „De ce?” trebuie să se întrebe d-nul N.I. Ciucă și d-nul Virgil Popescu care cu totul întâmplător au ajuns la cârma Tării

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.