Compania germană Lufthansa  a înregistrat vineri o redresare “fără precedent”, în condițiile în care a revenit la un profit de 1,51 miliarde de euro în 2022 și se așteaptă la o îmbunătățire semnificativă a veniturilor în acest an, ceea ce a dus acțiunile sale la un maxim al ultimilor trei ani, pe măsură ce transportul aerian își revine, scrie Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Numărul de pasageri a crescut de peste două ori, iar veniturile nete aproape s-au dublat față de 2021, deși cifrele rămân departe de nivelurile de dinaintea pandemiei.

“Lufthansa s-a întors”, a declarat directorul general Carsten Spohr. “În doar un an, am realizat o redresare financiară fără precedent … Cererea de călătorii aeriene rămâne ridicată și în 2023”, a adăugat el.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Acțiunile au sărit la un maxim al ultimilor trei ani, câștigând vineri peste 5%, după ce au urcat cu peste 30% în valoare din decembrie anul trecut.

Profitul operațional al companiei pentru întregul an, de 1,51 miliarde de euro, a venit după o pierdere de 1,6 miliarde de euro în urmă cu un an.

Profitul pe trimestrul al patrulea a trecut la 575 de milioane de euro, de la o pierdere de 42 de milioane de euro, în conformitate cu așteptările.

Bilanțul s-a îmbunătățit și el, datoria netă scăzând la 6,9 miliarde de euro, de la 9 miliarde de euro.

Cu toate acestea, profitul operațional a fost în continuare cu 34% mai mic decât nivelul de dinaintea pandemiei din 2019, iar numărul de pasageri și-a revenit cu doar 72%. La fel ca și alte companii din industrie, Lufthansa se confruntă, de asemenea, cu costuri mari, precum și cu o creștere a prețurilor la combustibil.

Cu toate acestea, se așteaptă ca randamentele să rămână cu aproximativ 20% peste nivelurile din 2019, deoarece costurile mai mari sunt transferate pasagerilor, a declarat un reprezentant Lufthansa în cadrul unei conferințe de presă.

Compania a precizat că se așteaptă la “o nouă îmbunătățire semnificativă” a profitului operațional în acest an.

După ce a anulat multe zboruri anul trecut, compania încearcă să evite haosul de călătorie în această vară prin renunțarea la unele zboruri programate, deoarece personalul aeroportuar și tehnic rămâne în deficit.

Spohr a declarat în cadrul unei conferințe de presă că posibilitatea unor noi anulări va depinde mai degrabă de aeroporturi decât de companiile aeriene.

Sindicatul Verdi din Germania a declarat că revenirea Lufthansa pe profit înseamnă că trebuie să negocieze un acord mai bun cu angajații.

“Consiliul executiv trebuie acum să recâștige încrederea angajaților”, a declarat Marvin Reschinsky, managerul grupului Verdi pentru Lufthansa, în timp ce sindicatul face presiuni pentru ca tot personalul să primească un bonus de 3.000 de euro.

Spohr a declarat că Lufthansa a negociat deja o majorare permanentă a salariilor angajaților peste rata inflației.