Conductă de hidrogen din Grecia până în Germania – Semnarea memorandumului de înțelegere va avea loc la începutul lui 2024

industrie hidrogen

Operatorii sistemelor naționale de transport de gaze își vor oficializa intenția de a realiza o infrastructură pentru transportul de hidrogen care se va întinde din Grecia până în Germania, cu stații intermediare în Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, urmând ca la începutul anului 2024 să semneze un memorandum de înțelegere în acest sens, transmite Energy Press, conform Rador.

Potrivit unor informații obținute de energypress, ideea inițială este de „inspirație” germană, iar operatorul german de gaze s-a mobilizat deja în acest sens. Această inițiativă este însă și în concordanță cu planurile și inițiativele mai ample asumate de operatorul elen de transport al gazelor naturale DESFA, mai ales în condițiile efectuării testului de piață pentru modernizarea și extinderea sistemului național de transport al gazelor naturale, care va servi și nevoilor viitoare de transport al hidrogenului.

Este relevant faptul că discuția despre Coridorul Vertical vizează acum toate țările balcanice, după cum s-a văzut din rezultatele reuniunii de lucru din luna septembrie, dar și din întâlnirile ulterioare care au fost organizate de atunci.

Operatorul elen de gaze este în permanent contact cu operatorii din țările vecine, dar și din regiunea europeană extinsă, căutând să joace un rol activ mai ales în evoluțiile legate de crearea unei rețele de hidrogen pe Bătrânul Continent.

De remarcat că un prim pas spre crearea „conductei verticale de hidrogen” a fost deja făcut odată cu includerea în noua listă de PCI/PMI a conductei interconectoare de hidrogen dintre Grecia și Bulgaria. Proiectul include infrastructura internă de hidrogen din Grecia până la granița cu Bulgaria și infrastructura internă de hidrogen din Bulgaria până la granița cu Grecia.

Potrivit unor surse cunoscătoare ale problemei, Memorandumul de Înțelegere se află deja în faza de pregătire și au mai rămas câteva detalii tehnice până la forma sa finală.

Scopul memorandumului de înțelegere este de a aduce managerii interesați la aceeași masă pentru a examina în comun perspectiva unei conducte de hidrogen care se va extinde din Grecia până în Germania, cu perspectiva includerii proiectului în noul TYNDP (Ten Year Network Development Plan) al ENTSOG pentru a deschide calea pentru includerea în noua listă de proiecte PCI/PMI care urmează să fie întocmită peste doi ani.

 

Foto: eneweconomy.com.au

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *