Conflictul dintre Viktor Orban şi Banca Naţională a Ungariei continuă. Guvernatorul critică măsurile luate de Guvernul Orban, inclusiv plafonarea unor preţuri şi a ratelor dobânzilor

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Banca centrală a Ungariei a declarat joi că „atacurile” repetate ale guvernului premierului Viktor Orban asupra politicii sale monetare s-ar putea întoarce împotriva sa şi ar putea limita posibilităţile de relaxare, relatează Reuters, citat de News.ro.

Orban şi fostul său aliat Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale, sunt implicaţi într-o dispută politică din ce în ce mai aprigă de la alegerile din 2022, cele două învinovăţindu-se reciproc pentru o creştere a inflaţiei la cele mai ridicate niveluri din Uniunea Europeană.

Inflaţia a împins economia Ungariei în recesiune anul trecut, iar redresarea se confruntă cu piedici din cauza slăbiciunii prelungite a economiei din Germania şi a unei reveniri lente a cheltuielilor de consum.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministrul economiei, Marton Nagy, unul dintre foştii adjuncţi ai lui Matolcsy, a criticat în mod repetat Banca Naţională a Ungariei, pentru că menţine costurile de împrumut prea ridicate, sufocând economia. Totuşi, banca centrală a înjumătăţit rata de bază, la 9%, din luna mai a anului trecut.

Joi, banca centrală a ripostat la o serie de măsuri guvernamentale, inclusiv plafonarea unor preţuri şi a ratelor dobânzilor, precum şi alte măsuri despre care spune că i-au afectat independenţa şi au limitat sfera de transmitere către economie a măsurilor sale.

Banca a declarat că remarcile guvernului care pun sub semnul întrebării credibilitatea sa în lupta împotriva inflaţiei, exprimate cu puţin timp înainte de deciziile privind ratele, au fost deosebit de dăunătoare.

„În consecinţă, transmiterea deciziilor băncii centrale poate fi afectată, reacţiile actorilor economici la decizia privind rata dobânzii pot fi divergente faţă de cele aşteptate de banca centrală şi, ca urmare a creşterii riscurilor, traiectoria optimă a ratei dobânzii se poate deplasa mai sus, spre deosebire de intenţiile guvernului”, a afirmat banca într-un comunicat.

Matolcsy intră în ultimul său an la conducerea Băncii Naţionale a Ungariei în condiţiile în care inflaţia, care a depăşit 25% anul trecut, este încă peste ţinta băncii şi există riscuri de o nouă creştere în a doua jumătate a anului.

Banca a redus rata de bază cu 900 de puncte de bază din luna mai a anului trecut, dar, având în vedere că este probabil ca băncile centrale globale să menţină ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp, marja de manevră pentru noi reduceri agresive se reduce.

Miercuri, ministrul de finanţe, Mihaly Varga, a declarat că guvernul Orban ar putea discuta săptămâna viitoare o legislaţie care ar schimba prerogativele Consiliului de Supraveghere al băncii centrale asupra activităţilor din afara sarcinilor sale de bază, cum ar fi stabilirea politicii monetare. Modificarea planificată a legii referitoare la banca centrală, despre care guvernul spune că ar spori transparenţa, a atras, de asemenea, critici din partea lui Matolcsy, pe motiv că ar putea afecta independenţa băncii.

Citește și

Presa de la Budapesta: Ungaria, pierderi nete de 586 de milioane de euro de pe urma contractului de gaze încheiat cu Federația Rusă în 2021

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Conflictul nu-l impiedica pe Orban sa discute cu Trump despre noua reorganizare teritoriala din Europa.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.