Confruntați cu rivalii chinezi din domeniul mașinilor electrice, constructorii auto din Europa își presează furnizorii cu privire la costuri

BYD Sursa foto: Facebook/BYD Global

Constructorii de automobile din Europa și furnizorii lor, deja încorsetați, se confruntă cu un an dificil, în timp ce se întrec în reducerea costurilor pentru modelele electrice, pentru a contracara rivalii chinezi, care aduc vehicule mai ieftine, scrie Reuters.

O mare întrebare este cât de mult mai pot stoarce constructorii de automobile din Europa de la furnizorii care au început deja să concedieze lucrători, multe companii mai mici fiind afectate puternic de problemele lanțului de aprovizionare în timpul pandemiei.

Diferența dintre constructorii auto tradiționali din Europa și producătorii chinezi, care se concentrează mai mult pe vehiculele electrice, va fi afișată în mod clar săptămâna viitoare la Salonul Auto de la Geneva, care revine după o pauză de patru ani din cauza pandemiei. Singurele companii importante care organizează evenimente media sunt compania franceză Renault  și companiile chineze SAIC și BYD – doi dintre numeroșii producători auto din această țară care au pus ochii pe Europa.

Renault își lansează modelul electric R5, iar marca MG a SAIC va prezenta modelul hibrid M3. Între timp, sedanul Seal al BYD este nominalizat pentru premiul Mașina Anului. Dacă va câștiga, va fi primul model chinezesc care va obține prestigiosul premiu.

“Sunt ca și creta și brânza”, a declarat Nick Parker, partener și director general al firmei de consultanță AlixPartners, în legătură cu constructorii auto europeni tradiționali și rivalii lor chinezi.

Spre deosebire de constructorii auto europeni, care depind de furnizori externi cu lanțuri de aprovizionare separate pentru combustibil fosil și electric, rivalii lor chinezi sunt puternic integrați pe verticală, producând aproape totul la nivel intern și menținând costurile la un nivel scăzut.

Acest lucru îi ajută să își subcoteze rivalii europeni. În Marea Britanie, hatchback-ul electric Dolphin al BYD începe de la 25.490 de lire sterline (32.300 de dolari), cu aproximativ 27% mai puțin decât modelul ID.3 echivalent al Volkswagen. Tesla funcționează în același mod.

Urmărirea acestor rivali înseamnă că marjele de profit ale producătorilor auto europeni ar putea fi “puternic contestate” în viitor, deoarece nu pot stoarce prea mult de la furnizorii externi, a declarat Parker de la AlixPartners.

Provocarea a fost îngreunată de o trecere mai lentă decât se aștepta la vehiculele electrice, lăsând constructorii auto tradiționali blocați în lanțurile lor de aprovizionare duale. Datele din această săptămână au arătat că vânzările de automobile complet electrice în UE au scăzut în ianuarie cu 42,3% față de decembrie.

Atât Renault, cât și Stellantis au subliniat luna aceasta eforturile lor de reducere a costurilor pentru EV, în timp ce Mercedes a atenuat așteptările privind cererea de EV și a declarat că își va actualiza gama tradițională până în deceniul următor.

Directorul general al Stellantis, Carlos Tavares, a mers mai departe, spunându-le furnizorilor că, având în vedere că 85% din costurile EV sunt legate de materialele achiziționate, aceștia trebuie să suporte o parte din povara reducerii costurilor.
“Transpun această realitate partenerilor mei: Dacă nu vă faceți partea voastră de treabă, atunci vă excludeți singuri”, a spus el.
Prețurile nichelului și aluminiului au crescut și ele în această săptămână, în condițiile în care țările occidentale au extins listele de sancțiuni împotriva Moscovei, subliniind riscurile care persistă pentru prețurile materiilor prime, chiar dacă nu au fost menționate cele două metale.

Reduceri de locuri de muncă

Mulți furnizori tradiționali resimt deja presiunea reducerilor de costuri, Forvia, Continentalși Bosch anunțând recent sau avertizând asupra disponibilizărilor, fiind așteptate și altele.

Pentru a-și păstra profiturile, producătorii de automobile și-au concentrat producția pe modele cu marje mai mari de profit în timpul recentei penurii de semiconductori, dar acest lucru a însemnat mai puține venituri și mai puține avantaje pentru furnizorii lor.

În prezent, experții din industrie spun că furnizorii mai mari, bine capitalizați, se pot adapta la noua realitate, dar avertizează că o mulțime de furnizori mai mici se află la limită, cum ar fi Allgaier din Germania, care și-a cerut insolvența în iulie. Acest lucru înseamnă că producătorii auto europeni se confruntă cu un exercițiu de echilibru delicat între reducerea costurilor pentru a se lupta cu rivalii chinezi și evitarea de a-și forța prea mult furnizorii. Philip Nothard, director de informații la firma de servicii pentru dealeri Cox Automotive, spune că producătorii auto ar putea fi nevoiți chiar să intervină pentru a salva furnizorii în dificultate.

“Riscul este că, dacă (constructorii europeni de automobile) vor încerca să înșurubeze prea mult acești furnizori, fie îi vor împinge la administrare, fie îi vor împinge să caute alte piețe”, a spus el.

Sursa foto: Facebook/BYD Global

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *