Franța rămâne în urmă în ceea ce privește planurile sale de creștere a energiei eoliene și solare pe uscat, se arată în raportul anual privind energia electrică din surse regenerabile publicat marți, scrie Reuters.
Ponderea surselor regenerabile în mixul de energie electrică al Franței a fost estimată anul trecut la aproximativ 26%, o ușoară creștere de la 25% în 2021.
Capacitatea instalată de energie eoliană terestră a țării a crescut la aproape 20 de gigawați (GW) până în septembrie, se arată în raport. Documentul notează că un obiectiv de aproximativ 24 GW în 2023 pare imposibil de atins.
Până în 2028, legea franceză privind programul energetic multianual (PPE) prevede instalarea unei capacități eoliene terestre între 33 GW și 35 GW, însă, în ritmul actual, Franța este pe cale să rămână în urmă la aproximativ 29,4 GW, potrivit raportului.
“Se confirmă faptul că progresul actual nu a ținut pasul cu viteza specificată în PPE”, se arată în raport, care a fost alcătuit de diferite organisme, inclusiv Ademe, Agenția franceză pentru tranziție ecologică.
Ritmul de instalare a panourilor solare fotovoltaice în 2021 și o parte din 2022 “permite recuperarea decalajelor, dar nu plasează pe deplin sectorul pe traiectoria corectă”, se arată în raport.
În septembrie, Franța avea 15,8 GW de capacitate solară fotovoltaică instalată.
În ritmul actual, acest lucru ar însemna atingerea a 31,4 GW până în 2028, mai puțin decât obiectivul său legislativ, care se situează între 35 GW și 44 GW.
La 10 ianuarie, camera inferioară a Parlamentului francez a aprobat o primă versiune a unui nou proiect de lege care urmărește să accelereze instalațiile de energie regenerabilă prin simplificarea procedurilor administrative și prin concentrarea pe energia eoliană și solară offshore.