Cum îl joacă Ciolacu pe degete pe generalul Ciucă: De frică să nu-și piardă postul și candidatura la prezidențiale, premierul execută toate ordinele de la PSD

Cristian Pantazi

Ciucă și PNL se uită hipnotizați de câteva săptămâni cum PSD e pe tot terenul și a confiscat agenda publică. Oamenii lui Ciolacu promit, în plină inflație cu două cifre, creșteri de salarii în sectorul public și privat, pensii, premii și pomeni. Fără consultări cu PNL, fără discuții cu mediul de afaceri, PSD trece cu tăvălugul peste orice urmă de rezonabilitate politică și ridică așteptările unor largi segmente de populație, fără vreo urmă de preocupare pentru sustenabilitatea măsurilor. De ce tace Ciucă?

  • Să recapitulăm asaltul PSD: social-democrații cer întoarcerea la piața reglementată din energie, adică o întoarcere în timp la un sistem dovedit falimentar. Tot PSD cere de câteva zile imperativ, fără să fi discutat în coaliție, creșterea accelerată a salariului minim la 3.000 de lei, creșterea pensiei minime, creșterea cu 10% a tuturor pensiilor. Reacția lui Ciucă? ”Trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile”

Toate propunerile PSD vin într-o perioadă de maximă vulnerabilitate economică pentru mediul privat, cel care va trebui să suporte aceste creșteri. Unele dintre majorările propuse sunt cereri politice legitime, pe fondul inflației galopante și al crizei energiei. Dar poate realmente mediul privat să le susțină? Nu știm, pentru că PSD nu s-a consultat nici cu mediul privat, nici cu partenerii de coaliție, cu nimeni. A dat un edict pe care premierul Ciucă, șef de partid liberal și teoretic apărătorul sectoruluil privat, se chinuie să-l execute.

Oricât ar încerca Marcel Ciolacu să prezinte PSD ca un partid reformat, rezonabil și democrat, nu îi iese. Dimpotrivă. Reflexele de partid-stat, tentația de a curba legile pieței doar pentru câștigul electoral facil, populismul extrem fac parte din ADN-ul PSD. Partidul nu discută cu partenerii de coaliție, ci dă ordine. PSD nu negociază cu mediul privat, ci ia decizii pe picior, rapid, fără nici o preocupare pentru predictibilitatea afacerilor. Pe scurt, partidul-stat care face orice pentru voturi și Putere.

Or, aici intervine vulnerabilitatea maximă, pentru că PSD pare să nu mai aibă contrapondere politică în coaliție. PNL s-a topit, nu e pe nicăieri. Și asta dintr-un motiv simplu.

Premierul, cu zero experiență politică, dar mare apetență pentru funcții, știe că funcția lui depinde de PSD. El se teme teribil că PSD ar putea rupe coaliția dacă guvernul nu aprobă cererile imperative ale lui Ciolacu & co. Frica lui Ciucă e întărită de experiența precedenților premieri: Dăncilă, Orban, Cîțu au pierdut tot după ce au plecat de la Palatul Victoria. Or, perspectiva pierderii postului de premier, a pierderii șefiei PNL și ulterior a neantului politic îl face pe Ciucă dependent 100% de PSD.

Ascultați ieșirile premierului Ciucă: în jumătate din ele vorbește despre nevoia de stabilitate politică. Adică, tradus în limba română curentă: păstrarea postului său de premier.

Așa a devenit Ciucă e prizonierul PSD. Nu PNL e vioara-ntâi în coaliție, nu PNL decide marile măsuri, ci PSD. PNL, de altfel, nu există în dezbaterea publică. Nu are nici o inițiativă, nici o decizie majoră. Iar când încearcă să preia inițiativa – vezi legile educației ale lui Sorin Cîmpeanu, o face catastrofal.

Mai mult: liderii PNL au ordin de la premier să nu riposteze la criticile și ordinele venite dinspre PSD. Uitați-vă la liderii liberali cum stau cuminți, tăcuți și triști sub tirul verbal al lui Ciolacu, Tudose și Grindeanu. O atitudine umilă, de necrezut pentru un partid în care libertatea de exprimare era acum câțiva ani literă de lege. Nu întâmplător, în PNL crește nemulțumirea față de atitudinea de non-combat impusă, culmea, de un general. Vezi aici răbufnirea lui Lucian Bode la adresa șefulUI său, de față cu ziariștii.

Iar Marcel Ciolacu a înțeles perfect nevoia de stabilitate a lui Ciucă. Și îl controlează perfect, știindu-i vulnerabilitatea. De altfel, șeful PSD are o atitudine vădită de superioritate față de ”Nicu”, așa cum își permită să-i spună în public. Ciolacu arată cu fiecare ocazie cine e șeful adevărat în coaliție: el, nu premierul.

Și mai are o vulnerabilitate mare premierul Ciucă. Ținta lui reală e candidatura la prezidențiale în 2024. Așa se explică și lipirea de personaje populare precum Gică Hagi și Gică Popescu la un eveniment la care premierul nu a avut nimic de anunțat, sau ceremonia fastuoasă de premiere a sportivilor medaliați în acest an la mai multe discipline.

Or, psd îi știe foarte bine ambițiile lui ”Nicu” Ciucă. Dacă ar rămâne acum fără postul de premier, Ciucă ar pierde rapid și partidul, și apoi adio prezidențiale.

Așa că Ciolacu îl joacă pe degete pe general. Orice dorință a PSD e lege pentru un PNL anesteziat. Iar generalul s-a obișnuit să pocnească din călcâie ca un caporal în fața ordinelor venite din Kiseleff.

Iar atitudinea umilă a lui Ciucă în fața PSD nu e placul tuturor jucătorilor din sistem. O dovadă e Digi24, care a declanșat de câteva zile critici neobișnuite față de premierul Ciucă și PNL. Să ne amintim: Digi24 a evacuat aproape complet din agenda sa atitudinea critică în ultimul an, transformându-se într-o trompetă pentru premier și miniștrii PNL. Or, ceva s-a întâmplat la postul TV de când Nicolae Ciucă s-a transformat în executantul ordinelor venite de la PSD.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *