RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România, a publicat pe platforma sa care sunt specificaţiile şi cerinţele pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM). Informațiile se adresează furnizorilor de astfel de echipamente, comercianţilor, dar şi oricăror alte părţi interesate.
„Scopul principal al acestui ghid este de a oferi comercianţilor informaţii specifice despre RVM-uri, pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare şi integrată a acestor automate în SGR. La rândul lor, furnizorii acestor echipamente, care vor fi utilizate în cadrul SGR, trebuie să respecte reglementările prevăzute în acest document şi în anexele sale. Ca mod de funcţionare, automatele vor scana şi recunoaşte ambalajele de băuturi care intră în Sistemul Garanţie-Returnare, de la 0,1 litri la 3 litri şi care vor avea pe etichetă logo-ul şi codul de bare SGR. RetuRO încurajează consumatorii să returneze recipientele de băuturi complet goale de lichid şi cu eticheta intactă. RVM-urile vor emite bonuri sau vouchere care pot fi folosite pentru recuperarea garanţiei de către consumator”, se menţionează în comunicat.
Totodată, RetuRO precizează că pentru organizarea unui punct de colectare nu este obligatorie dotarea cu un automat de preluare a ambalajelor de băuturi şi recomandă comercianţilor înscrişi în Sistemul Garanţie-Returnare să îşi facă propria evaluare în ceea ce priveşte necesitatea şi eficienţa achiziţionării unui RVM.
Colectarea ambalajelor de la consumatori/cetăţeni poate fi făcută atât automat, cât şi manual, precizează compania.
Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un circuit complet pe care ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, urmează să îl parcurgă pentru a fi recuperate și refolosite. Astfel, începând cu 30 noiembrie, prețul băuturilor comercializate va include o garanție în valoare de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj eligibil. Ulterior, clienții vor putea recupera valoarea garanției prin returul ambalajelor la orice punct de colectare pus la dispoziție de comercianți, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs a fost cumpărat din altă locație.
RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie înființată de către un consorțiu format din trei acționari privați – Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu – și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.