Declinul economiei SUA a fost mai redus decât s-a estimat inițial în trimestrul doi al anului. Cheltuielile de consum au compensat scăderea stocurilor

drapel SUA dolari

Ritmul declinului economiei SUA în trimestrul doi din 2022 a fost mai redus decât s-a estimat iniţial, cheltuielile de consum compensând scăderea stocurilor şi reducând temerile privind iminenţa unei recesiuni, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,6% în ritm anualizat în perioada aprilie-iunie 2022, faţă de un declin de 0,9% previzionat anterior. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un recul al PIB-ului SUA de 0,6%, după contracţia de 1,6% înregistrată în primul trimestru din 2022.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut însă numeroşi economişti, precum şi administraţia Biden, afirmă că economia americană nu este încă în recesiune, având în vedere că există o serie de indicatori mai favorabili.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

National Bureau of Economic Research, organismul responsabil de declararea unei recesiuni în SUA, defineşte recesiunea drept „un declin semnificativ al activităţii economice care se întinde la nivelul întregii economice, care durează mai mult de câteva luni, şi este vizibil în producţie, ocuparea forţei de muncă, venituri reali şi alţi indicatori”.

În mai, vânzările cu amănuntul au înregistrat un ritm de creştere mai accentuat decât s-a anunţat iniţial, iar nivelul solid a persistat în iunie şi iulie. Producţia industrială a atins o creştere record în iulie, în timp ce cheltuielile companiilor cu echipamentele au fost solide.

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în luna iulie a fost dublu faţă de estimările analiştilor, în timp ce rata şomajului a scăzut cu 0,1 puncte până la minimumul de 3,5% înregistrat înaintea pandemiei.

Datele publicate separat de Departamentul american al Muncii arată că solicitările iniţiale pentru acordarea de ajutoare de şomaj au scăzut cu 2.000, până la 243.000 de solicitări în săptămâna care s-a încheiat la 20 august. Solicitările iniţiale pentru ajutoare de şomaj continuă să rămân sub intervalul de 270.000-350.000, care, în opinia economiştilor, ar semnala o creştere a ratei şomajului. Însă încetinirea ritmului de creştere a economiei ar putea încuraja Rezerva Federală a SUA să renunţe la noi majorări agresive ale dobânzii de politică monetară, deşi asta va depinde în mare parte de direcţia în care se va îndrepta inflaţia, care în prezent este cu mult peste ţinta Fed de 2%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: