Dedolarizarea este încă departe, spune un ministru indian după ce liderii țărilor BRICS au vorbit despre o monedă comună

Dolari pixabay.com

Tranzacțiile cu petrol au fost uneori făcute în yuanul chinezesc, rubla rusească sau rupia indiană, dar ideea de “de-dolarizare” – sau îndepărtarea de dolarul american pentru a deconta tranzacțiile în alte monede – este încă departe.

“Mi-ar plăcea să pot efectua toate tranzacțiile în rupii. Acesta este [punctul meu de vedere] personal”, a declarat ministrul indian al petrolului și gazelor, Hardeep Singh Puri, pentru CNBC. Cu toate acestea, dolarul american va rămâne moneda aleasă pentru tranzacțiile de pe piețele internaționale de petrol, a declarat oficialul indian. “Nu știu ce fel de schimbare [trebuie să fie afectat dolarul], dar nu văd … Nu este atât de ușor”.

Rafinăriile indiene au început să plătească pentru unele importuri de petrol rusesc în yuani, potrivit unei știri Reuters din iulie, care citează surse cu cunoștințe directe în acest sens.

Rusia a fost exclusă din sistemul de mesagerie financiară SWIFT și sancționată pe scară largă în urma invaziei din Ucraina. Ca urmare, Moscova și clienții săi au fost nevoiți să găsească alternative la dolarul american pentru decontarea plăților.

Dolarul american a fost mult timp principala monedă petrolieră globală, inclusiv pentru achizițiile efectuate de India.

De asemenea, potrivit Reuters, China a trecut la yuan pentru majoritatea importurilor sale de energie din Rusia, care a depășit Arabia Saudită pentru a deveni principalul furnizor de țiței al Chinei în primul trimestru al acestui an.

“Unele rafinării plătesc în alte valute, cum ar fi yuanul, dacă băncile nu sunt dispuse să deconteze schimburile comerciale în dolari”, a scris Reuters, citând o sursă guvernamentală indiană.

Petrolul a fost, de asemenea, decontat în rupii indiene. Pe 14 august, Reuters a raportat că India Oil Corp, principalul rafinator al țării, a efectuat o plată către Emiratele Arabe Unite pentru achiziționarea unui milion de barili de petrol.

Acest lucru se întâmplă după ce cele două națiuni au semnat în iulie un memorandum de înțelegere pentru a stabili un cadru de promovare a monedelor locale pentru tranzacțiile transfrontaliere.

Presa indiană a relatat pe larg în aprilie că Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că India și Malaezia au început să își deconteze schimburile comerciale în rupii indiene.

Având în vedere acest lucru, Puri a fost întrebat dacă rupia indiană ar putea face parte din tendința de de-dollarizare, în special pe piața petrolului? Nu chiar, a spus ministrul petrolului.

La summitul BRICS din Africa de Sud, liderul brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a precizat că blocul continuă să studieze posibilitatea unei monede comune. Acest lucru ar putea “să ne sporească opțiunile pentru [un] mijloc de plată și să ne reducă vulnerabilitățile”, a spus el, potrivit unei traduceri oficiale a summitului.

“Înseamnă asta că a venit o monedă globală alternativă?”. a întrebat Puri.

“Am auzit despre decuplare. Dar aceste aranjamente internaționale, aranjamente comerciale, aranjamente de plată, acestea sunt în vigoare de mult timp”, a adăugat el.

Ca atare, el crede că va fi o “călătorie lungă” pentru ca rupia indiană să câștige în lume genul de proeminență pe care o are dolarul american.

“Îmi doresc ca rupia indiană să fie principala monedă din lume. Dar sunt, de asemenea, un realist”, a declarat el pentru CNBC.

“Adică, dacă aș conduce o economie de 4.000 de miliarde de dolari, iar 50% din ea este în sectorul extern, atunci știu că am doar 2.000 de miliarde de dolari în tranzacții internaționale, în timp ce SUA și alte țări [au mai mult decât mine].”

pixabay.com

Comentarii

  1. Un punct interesant pentru intoarcerea la ‘Gold Standard’ insa necalculat conform. Considerand impactul de mediu, aurul ar trebui sa fie mult mai scump.

    Pana la urma, orice ar zice NewKeynesianistii, Proof of Work e Proof of Work : Costul de productie + impactul de mediu da Pretul.

    E usor pt. pseudoelitisti sa zica ‘care-i problema cu ”fiat money”?’ insa pt. omul de rand e un total haos sa vada ca toate se scumpesc sau ieftinesc de la o zi la alta, luna la luna, an la an, practic, imposibil de conturat corect o notiune a banului in raport cu ce e el de fapt teoretic : raportul intre toate costurile de productie – salarii – dobanzi – specula.

    Nu mai vorbim ca banul e un substitut al increderii si de aici toata psihoza mondiala, lucru ce ar schimba complet intreaga teorie economica, pt. ca ‘increderea’ este un factor exterior economiei, ce nu poate fi cuantificat iar incercarea de-a o cuantifica ar duce la o distopie sigura.

    Una peste alta, avem doi factori fundamentali : Timpul si Energia, raportul dintre cele doua se masoara in Watti. Cam asta ar trebui sa fie unitatea de masura la baza Economiei :

    Cati KW/MW etc. necesita producerea unui produs, considerand toate celelalte costuri (inclusiv cata energie s-a consumat pt. un inginer sa ajunga inginer la TSMC sau sa creeze litografie pt. …) ? E greu dar asta-i Rigoarea.

    Restul sunt diferente genetice, sociale, de mediu, ce ar trebui calculatoare cuantice bine antrenate(poate peste 50 de ani?) ce pot fi ignorate, neutralizate, pt. ca pana la urma nimeni nu le poate controla.

    Eu ca sa ajung sa va scriu aceste cuvinte, a fost necesar sa fie investiti foarte multi bani ‘in curul meu’, cum s-ar zice batraneste. Investitie care nu e neaparat garantata.

    D’asta va recomand sa studiati atent istoria lui Sraffa(ceea ce studiez acum) pt. ca intr-o lume cu miliarde de variabile cu miliarde de alte variabile e absulut imposibil de-a concluziona ceva.

    In mod paradoxal, teoria heterodoxa pe care v-am tot mentionat-o(vezi lucrarea postata acum cateva zile) m-a convins ca singura problema reala a societatii e distribuirea echitabila a consumului energetic, ceea ce nu este imposibil, considerand ca Soarele este o sursa nelimitata de energie pt. umanitate, eolienele sunt foarte bune, geotermalele sunt o mina de aur inca neexploatata, carbunele, petrolul si gazul nu pleaca nicaieri, le putem reactiva peste cateva decenii cand om fi mai Eco si-om ocoli Catastrofa, deci, daca totul se rezuma la consumul echitabil de energie, umanitatea va triumfa.

    Mai vorbim de valul civic de a folosi cat mai cu putinta mijlocul de transport in comun, loc unde se fac pasi modesti dar progresivi ? Usor, usor, om avea si ‘TGV’ in Romania si se schimba toata Dinamica.

    Resurse sunt, oameni sunt, lipsesc doar educatia, empatia si bunul simt. Problemele noastre sunt de fapt non-probleme. Placinta este mult mai mare decat pare, chiar daca ‘cresterea’ este un non-sens. Banul este doar un mod de-a fluidiza relatiile interumane, chiar daca preponderent nociv.

    Cu toate astea, e bine sa-l avem cimentat solid in ceva solid : Bazat pe taxe de carbon, energie totala consumata, impact ecologic si nu creat ‘din burta’ de Banci Centrale.

    + ca parazitismul trebuie sa dispara, dar asta e alt subiect.

    Viitorul suna bine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *