Designerul de cipuri Arm Holdings şi-a propus ca în cinci ani să controleze mai mult de jumătate din piaţa computerelor personale care utilizează sistemul de operare Windows, pe măsură ce Microsoft şi partenerii săi de hardware se pregătesc să lanseze o nouă generaţie de PC-uri care au la bază tehnologia firmei britanice, a declarat luni directorul general de la Arm, Rene Haas, transmite Reuters.
Cererea pentru utilizarea de tehnologie Arm în computerele personale a primit un impuls după ce grupul american Microsoft a dezvăluit recent o serie de planuri privind lansarea unei noi generaţii de computere personale cu capabilităţi de Inteligenţă Artificială, pentru a concura cu Alphabet şi Apple.
Sistemul de operare Windows va rula pe chipuri concepute de Arm, firmă a cărei tehnologie a stat în spatele ascensiunii telefoanelor inteligente. Timp de mai multe decenii chipurile Intel au dominat industria computerelor personale şi, dacă planurile Arm vor avea succes, asta va însemna o reorientare a pieţei.
“Cred că, în următorii cinci ani, cota de piaţă a Arm ar putea fi de peste 50%”, a declarat directorul general Rene Haas, într-un interviu pentru Reuters.
Microsoft a făcut un angajament serios pentru a se asigura că tehnologia sa alternativă la tehnologia Advanced Micro Devices şi Intel’s x86 este îmbrăţişată de consumatori, punând la punct o suită de instrumente pentru dezvoltatorii de software, pentru a le permite acestora să producă programe ce funcţionează cu chipuri Arm.
“Cei de la Microsoft au mers mult mai departe decât în trecut în ceea ce priveşte instrumentele pentru dezvoltatori şi lucrurile au luat avânt în ultimii ani. Ei sunt foarte, foarte angajaţi pe partea de software”, a adăugat Haas.
Microsoft şi vânzătorii de hardware nu fac altceva decât să urmeze exemplul Apple. Această companie a avut un şir de succese după ce a introdus cipuri concepute de Arm. Grupul american vinde dispozitive echipate cu procesoare ‘M Series’ de aproape patru ani şi aceste cipuri oferă o durată de viaţă a bateriei mai mare şi performanţe superioare.
Potrivit lui Haas, Qualcomm a conceput primul cip bazat pe tehnologia Arm care să fie introdus în noile PC-uri destinate consumatorilor şi companiilor, însă vor urma şi alţi producători.
De asemenea, Microsoft a semnat contracte cu alţi producători de dispozitive, precum Asus şi Dell Technologies, pentru a vinde echipamente care au la bază tehnologia Arm.