Dezvoltatorii imobiliari din Germania cer statului un pachet de sprijin în valoare de mai multe miliarde de euro/ Țara, în gravă criză imobiliară

Berlin

Sectorul imobiliar din Germania intenţionează să ceară Guvernului de la Berlin un pachet de sprijin în valoare de mai multe miliarde de euro, cu prilejul unei reuniuni cu cancelarul Olaf Scholz, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Această reuniune la care ar urma să participe politicieni, miniştri şi reprezentanţi din sectorul imobiliar, este programată să aibă loc în data de 25 septembrie la Cancelaria de la Berlin, unde se va discuta despre criza de locuinţe din cea mai populată ţară a Europei, agravată de colapsul preţurilor.

Potrivit surselor, reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari au de gând să ceară oficialilor un sprijin sub forma unor reduceri semnificative de taxe şi alte măsuri de suport, în contextul în care se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele decenii.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cea mai mare economie a Europei se confruntă acum cu o imensă provocare creată de sfârşitul banilor ieftini care au alimentat un deceniu de boom pe piaţa imobiliară. Acum sectorul se luptă cu insolvenţe, reducerea numărului tranzacţiilor şi colapsul preţurilor.

Pe fondul creşterii populaţiei, odată cu milioanele de persoane care au intrat în ţară, Germania a avut probleme în a-şi atinge obiectivul de a construi 400.000 de apartamente în fiecare an. O persoană implicată în pregătirea reuniunii a spus că efortul de construire de locuinţe, care a fost afectat de război, inflaţie şi criza energetică, va fi unul dintre subiectele discutate.

Preşedintele Federaţiei dezvoltatorilor imobiliari din Germania, Andreas Mattner, presează Guvernul să suspende, temporar, taxa pe vânzarea de proprietăţi şi de asemenea cere un program de credite cu dobânzi reduse pentru susţinerea construcţiei de noi proprietăţi rezidenţiale. “Sunt îngrijorat pentru că suntem într-o gravă criză imobiliară. Iar o criză reală are nevoie de măsuri clare, structurate şi radicale pentru soluţionarea ei”, a spus Mattner.

La rândul său, preşedintele Federaţiei industriei construcţiilor din Germania, Tim-Oliver Mueller, a spus că el face presiuni pentru un pachet de măsuri de urgenţă care ar urma să includă şi reducerea preţului de vânzare a terenurilor publice pentru construirea de locuinţe ce sunt destinate a fi închiriate. Potrivit lui Mueller, este nevoie ca diferite măsuri să fie sprijinite personal de cancelarul Olaf Scholz, pentru că acesta a câştigat alegerile pe o platformă care includea chirii accesibile şi creşterea construcţiei de apartamente. “El trebuie să acţioneze urgent”, a spus Mueller.

Ministerul german pentru locuinţe, care este responsabil de coordonarea reuniunii din luna septembrie, susţine că a injectat deja miliarde de euro pentru a ajuta sectorul.

Deocamdată este neclar care este sprijinul pentru ideea eliminării taxei pe vânzarea de proprietăţi imobiliare, care în 2022 a generat venituri de 17 miliarde de euro, ceea ce o face una dintre cele mai importante surse de venit pentru Germania.

Există deja unele voci importante care sunt reticente la ideea eliminării taxei pe vânzarea de proprietăţi imobiliare. Danyal Bayaz, ministru de Finanţe în landul Baden-Wuerttemberg, unde taxa pe proprietăţile imobiliare generează cele mai mari venituri, spune că nu cunoaşte “alte propuneri bine-fundamentate de acoperire a golului de finanţare”.

Timp de mai mulţi ani, piaţa imobiliară din Germania a fost un pariu sigur pentru investitorii străini. Însă tranzacţiile s-au prăbuşit, fiind cu 59% mai mici în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit firmei de consultanţă JLL. De asemenea, preţul locuinţelor a scăzut cu 6,8% în primul trimestru, cel mai mare declin înregistrat de la debutul colectării datelor statistice în Germania.

Miza o constituie sănătatea celei mai mari economii a Europei, în cadrul căreia sectorul imobiliar reprezintă aproximativ o cincime din producţia economică şi a zecea parte din locurile de muncă.

Cele mai recente date arată stresul cu care se confruntă sectorul imobiliar, pe măsură ce Banca Centrală Europeană majorează dobânzile şi nu pare că are de gând să se oprească. Datele publicate recent arată că autorizaţiile de construcţie în Germania au scăzut cu 27% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Este vorba de o scădere “catastrofală”, subliniază Andreas Beulich, preşedintele Asociaţiei dezvoltatorilor imobiliari independenţi.

La începutul acestei luni, dezvoltatorul imobiliar Centrum Group s-a declarat în insolvenţă citând o “combinaţie toxică” de majorări de costuri, dobânzi ridicate şi investiţii stagnate.

O dovadă a crizei din sectorul imobiliar a venit chiar de la Banca centrală a Germaniei, care şi-a revizuit planurile vizând extinderea birourilor sale din Frankfurt.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.