Grupul CTP a înregistrat în primul semestru din 2023 venituri nete din chirii de 268,3 milioane de euro, în creștere cu 26,8% față de anul precedent, și o creștere a chiriilor în termeni comparabili de 7,5%, în principal datorită indexării și reversiei în cazul renegocierilor și a contractelor de leasing care expiră. Veniturile contractate pentru următoarele 12 luni se ridicau la 654 de milioane de euro la 30 iunie 2023. Reprezentanții grupului spun că Europa Centrală și de Est va continua să înregistreze performanțe superioare în anii următori.
Randamentul preconizat al CTP în ceea ce privește randamentul pe costuri (“YoC”) pentru cele 1,8 milioane de metri pătrați de proiecte în construcție a crescut la un nivel de 10,6%, ca lider în industrie, de la 10,1% la sfârșitul anului 2022. Portofoliul actual al Grupului a crescut la 11 milioane mp de GLA deținuți la 30 iunie 2023, în timp ce valoarea brută a activelor (“GAV”) a crescut cu 8,2%, ajungând la 12,4 miliarde de euro. EPRA NTA pe acțiune a crescut cu 7,4%, până la 14,84 euro. Veniturile EPRA ajustate specifice companiei au crescut cu 25,4%, ajungând la 158,1 milioane de euro. EPS EPRA ajustat EPRA specific companiei CTP s-a ridicat la 0,36 euro, fiind pe cale să atingă orientarea CTP de 0,72 euro pentru 2023.
Remon Vos, CEO, spune că grupul a văzut o creștere puternică a volumului închiriat în al doilea trimestru, cu un total de 850.000 mp semnați în primul semestru din 2023. “Întrucât cererea ocupanților rămâne robustă, iar oferta de spații industriale și logistice noi este în scădere, spațiile libere rămân scăzute, ceea ce ne permite să continuăm să stimulăm creșterea chiriilor, nivelul chiriilor pentru noile contracte de închiriere pe care le-am semnat în S1-2023 fiind cu 12% mai mare față de S1-2022”, a spus Vos.
“Europa Centrală și de Est (ECE), o regiune inteligentă din punct de vedere comercial, a înregistrat o creștere puternică în ultimii ani și se preconizează că va continua să înregistreze performanțe superioare în anii următori”, transmite compania. Sectorul industrial și logistic din ECE beneficiază de factori de stimulare a cererii organice, cum ar fi profesionalizarea lanțurilor de aprovizionare, retailul online și companiile care caută să îmbunătățească rezistența lanțurilor lor de aprovizionare prin nearshoring și friend-shoring, cu producție în Europa pentru Europa, deoarece regiunea ECE oferă cea mai bună localizare a costurilor.
Randamentul așteptat al proiectelor de dezvoltare de 1,8 milioane de metri pătrați, care au un venit potențial din chirii de 133 de milioane de euro, a crescut la 10,6%. “Ne așteptăm ca acesta să se îmbunătățească și mai mult pe parcursul anului, datorită scăderii costurilor de construcție și a chiriilor mai mari. De asemenea, YoC-ul nostru de top în industrie și pipeline-ul profitabil continuă să genereze reevaluări pozitive, pe măsură ce ne mobilizăm banca noastră de terenuri, pe care am reușit să le achiziționăm la prețuri atractive”, au transmis reprezentații CTP.
La sfârșitul semestrului I-2023, grupul avea în construcție 1,8 milioane de metri pătrați de clădiri, cu un venit potențial din chirii de 133 de milioane de euro și un randament al capitalului propriu estimat de 10,6%. CTP are un istoric îndelungat în ceea ce privește asigurarea unei creșteri durabile prin dezvoltarea condusă de chiriași în parcurile sale existente. 65% din proiectele în construcție ale grupului se află în parcurile existente, în timp ce 28% sunt în parcuri noi, care au potențialul de a fi dezvoltate la peste 100.000 mp de GLA. Livrările planificate pentru 2023 sunt preînchiriate în proporție de 56% , iar CTP se așteaptă să ajungă la 80%-90% preînchiriere la livrare, în conformitate cu performanța istorică. Deoarece CTP acționează pe majoritatea piețelor în calitate de antreprenor general, deține controlul deplin asupra procesului și a calendarului livrărilor, ceea ce permite companiei să accelereze sau să încetinească ritmul în funcție de cererea chiriașilor, oferind în același timp chiriașilor flexibilitate în ceea ce privește cerințele clădirii.
În Polonia, grupul a semnat în total peste 190.000 mp de (pre)închirieri și are peste 40.000 mp în negocieri avansate. Se estimează că oferta de spații industriale și logistice noi în Polonia va scădea cu până la 40% între 2022 și 2024, în timp ce piața a înregistrat o absorbție netă record de 4,2 milioane mp în 2022 și creșteri ale chiriilor de până la 30%. Acest lucru a continuat în S1-2023, cu o absorbție netă de aproape 2,0 milioane mp, iar CTP este bine poziționat pentru a beneficia de aceste tendințe.
În 2023, grupul vizează livrarea a cel puțin 1 milion de metri pătrați – și chiar mai mult, dacă cererea rămâne robustă. Cele 196.000 mp de contracte de închiriere semnate în prezent pentru proiecte viitoare, care nu au început încă, ilustrează în mod clar cererea continuă a ocupanților.
Banca de terenuri a CTP se ridica la 20,7 milioane mp la 30 iunie 2023 (31 decembrie 2022: 20,3 milioane mp), ceea ce permite companiei să își atingă obiectivul de 20 milioane mp GLA până la sfârșitul deceniului. Banca de terenuri a fost aproximativ stabilă în comparație cu 31 decembrie 2022, Grupul concentrându-se pe mobilizarea băncii de terenuri existente pentru a maximiza randamentele, menținând în același timp o alocare disciplinată a capitalului în reaprovizionarea băncii de terenuri. 62% din landbank se află în cadrul parcurilor existente ale CTP, în timp ce 27% se află în parcuri noi sau este adiacentă unor parcuri noi care au potențialul de a crește la mai mult de 100.000 mp. 19% din banca de terenuri a fost compusă din opțiuni, în timp ce restul de 81% a fost deținut și, în consecință, reflectat în bilanț.
CTP spune că se află “pe drumul cel bun” în ceea ce privește planul său de extindere pentru introducerea sistemelor fotovoltaice în cursul anului 2023. Cu un cost mediu de ~750.000 de euro pe MWp, Grupul vizează un YoC de 15% pentru aceste investiții.