După ce teama de Omicron a scăzut prețurile petrolului, acestea au revenit pe creștere la începutul săptămânii

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Prețurile petrolului au crescut, și marchează o revenire de la scăderea de săptămâna trecută, la așteptările crescânde ale producătorilor mari de a întrerupe planurile de a adăuga aprovizionare cu țiței în ianuarie, pe fondul incertitudinii cu privire la severitatea variantei de coronavirus Omicron.

Contractele futures pe țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 99 de cenți, sau 1,4%, la 70,94 dolari pe baril, la 0105 GMT, adăugându-se luni la o creștere de 2,6%, scrie Reuters.

Contractele futures pe țițeiul Brent au urcat cu 82 de cenți, sau 1,1%, la 74,26 dolari barilul, după ce luni au câștigat 1%.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Prețul petrolului a scăzut vineri cu aproximativ 12%, împreună cu alte piețe, din cauza temerilor că Omicron ar declanșa noi blocaje și va afecta creșterea globală.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luni că Omicron prezintă un risc foarte mare de creștere a infecțiilor, iar mai multe țări au intensificat restricțiile de călătorie. Încă nu este clar cât de gravă este noua variantă și dacă poate rezista vaccinurilor existente.

Cu perspectiva cererii în ceață, așteptările cresc ca Organizația țărilor exportatoare de petrol, Rusia și aliații lor, numiti împreună OPEC+, care se vor întâlni pe 2 decembrie, să suspende planurile de a adăuga 400.000 de barili pe zi (bpd) de aprovizionare în ianuarie.

Presiunea creștea deja în cadrul OPEC+ de a-și reconsidera planul de aprovizionare, după eliberarea, săptămâna trecută, a rezervelor de țiței de urgență ale Statelor Unite și altor țări mari consumatoare de petrol pentru a aborda creșterea prețurilor.

„În urma publicării rezervelor strategice globale și a anunțului că zeci de țări restricționează călătoriile către și dinspre Africa de Sud și țările învecinate, OPEC și aliații săi pot justifica cu ușurință o oprire a producției sau chiar o ușoară reducere a producției”, a declarat analistul OANDA Edward Moya.

Piață e marcată și de perspectiva unei reluări a exporturilor de petrol din Iran, în urma comentariilor optimiste ale diplomaților, în timp ce discuțiile au fost reluate luni între puterile mondiale și Iran cu privire la relansarea unui pact nuclear.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: