Economia SUA a înregistrat în primul trimestru o creştere economică peste estimările iniţiale, potrivit unei revizuiri mari în sens pozitiv, publicată joi de Departamentul pentru Comerţ, transmite CNBC, citat de News.ro.
Produsul intern brut a crescut într-un ritm anualizat de 2% în perioada ianuarie-martie, peste estimarea anterioară de 1,3% şi prognoza analiştilor Dow Jones, de 1,4%.
Aceasta este a treia şi ultima estimare pentru evoluţia PIB-ului în primul trimestru.
Rata de creştere a fost de 2,6% în trimestrul patru.
Revizuirea ascendentă ajută la subminarea aşteptărilor larg răspândite că SUA se îndreaptă către o recesiune.
Potrivit unui rezumat al Biroului de Analiză Economică al departamentului, schimbarea a venit în mare parte deoarece atât cheltuielile de consum, cât şi exporturile au fost mai puternice decât se credea anterior.
Cheltuielile de consum, măsurate prin cheltuielile personale de consum, au crescut cu 4,2%, cel mai rapid ritm trimestrial după trimestrul al doilea din 2021.
În acelaşi timp, exporturile au crescut cu 7,8%, după ce au scăzut cu 3,7% în trimestrul al patrulea din 2022. O creştere de 8,7% a ajustării costului vieţii de securitate socială a sporit probabil datele privind cheltuielile consumatorilor, a declarat Scott Hoyt, director senior la Moody’s Analytics.
”În general, totuşi, economia rămâne admirabil de rezistentă, iar şansele ca o recesiune să înceapă anul acesta scad.”, a spus el.
Au fost, de asemenea, câteva veşti bune pe frontul inflaţiei. Preţurile de bază PCE, care exclud alimentele şi energia, au crescut cu 4,9% în perioada analizată, o revizuire în scădere cu 0,1 puncte procentuale.
Indicele general al preţurilor a crescut cu 3,8%, neschimbat faţă de ultima estimare.
Reprezentanţii Rezervei Federale urmăresc cel mai îndeaproape PCE de bază, ca indicator al inflaţiei.
Printr-o serie de creşteri ale dobânzii de referinţă, Fed încearcă să reducă inflaţia la 2%.