Efectele crizei energetice: Se închide încă o fabrică de aluminiu din Europa

aluminiu Sursă foto: Pixabay

Încă o fabrică de aluminiu din Europa îşi închide porţile, o nouă dovadă a pagubelor provocate de o criză energetică ce a lovit sectorul industrial european şi a diminuat livrările de materii prime vitale, transmite publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

Chiar dacă preţurile la electricitate au scăzut semnificativ faţă de valorile record înregistrate anul trecut, firma Speira Gmbh a anunţat joi că a decis să închidă fabrica de aluminiu de la Rheinwork (Germania) în cursul acestui an, din cauza provocărilor de pe piaţa energetică. Închiderea acestei facilităţi vine după o reducere la jumătate a producţiei anunţată în luna septembrie a anului trecut, când explozia preţurilor la electricitate şi gaze a adus industria metalelor din Europa, un sector mare consumator de energie, în pragul unei crize existenţiale.

În timp ce unele fabrici de aluminiu au reuşit să relanseze producţia în ultimele săptămâni, închiderea anunţată de Speira este şi un semn al obstacolelor cu care se confruntă politicienii care încearcă să evite un nou val de dezindustrializare. În paralel, factorul politic încearcă să consolideze aprovizionarea locală cu materii prime industriale vitale, în contextul în care lanţurile globale de aprovizionare devin mai fragile.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit unui document al Comisiei Europene consultat de Bloomberg, care ar urma să fie prezentat la finele acestei luni, Executivul comunitar vrea ca în 2030 să producă cel puţin 40% din consumul anual de materii prime strategice. În document nu se precizează care sunt materiile prime vizate, însă în anul 2020 UE a identificat 30 de materii prime de importanţă strategică, multe dintre ele jucând un rol esenţial în energiile regenerabile, producţia de vehicule electrice, industria aerospaţială şi de apărare. Pe acea listă figura bauxita, un minereu din care se produce aluminiu, însă nu şi aluminiul.

Timp de mai multe decenii, piaţa mondială a aluminiului a fost afectată de problema supracapacităţilor de producţie însă evenimentele din ultimii ani, inclusiv războiul comercial dintre SUA şi China, invadarea Ucrainei şi criza energetică din Europa, au scos la lumină fragilitatea lanţurilor globale de aprovizionare. Aceasta creează un pericol având în vedere dependenţa Occidentului de livrările de aluminiu venite de la mari producători precum China şi Rusia.

Aluminiul este unul dintre metalele a cărui producţie necesită un mare consum de energie şi capacităţile europene de producţie a aluminiului s-au redus cu peste jumătate de la debutul crizei energetice. Multe fabrici de aluminiu şi-au redus producţia în timp ce altele, precum uzina pe care grupul norvegian Norsk Hydro ASA o are în Slovacia şi cea a grupului Alcoa Corp. de la San Ciprian (Spania), au încetat complet producţia.

La fel ca şi acele fabrici, topitoria Speira din Germania va fi plasată într-un program de mentenanţă pe termen lung şi ar putea fi redeschisă dacă datele economice se vor îmbunătăţi, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Însă, repornirea unei fabrici de aluminiu este un proces lent şi costisitor şi unele fabrici de aluminiu din Europa care au fost închise cu prilejul crizelor precedente nu au mai fost repornite niciodată, menționează analiza Bloomberg.

Comentarii

  1. Foame de bani, tati. S-au invatat sa le faca pe gratis. 3$/zi, cheap labor.

    Sa vedem ce-o face Capitalismul cand se satureaza ‘bunastarea’.

  2. Legat de antecedentul, in Lumea asta, Marii ei considera ca poti fi considerat om daca ai mai mult de 2$/zi, ceea ce-i extrem de inuman, considerand ca ‘datoria’ Planetei apartine cuiva…(care-i vreo 3x PIB Mondial), ceea ce inseamna ca daca o stergi, maresti PPP-ul Planetei 3x …

    N-ar fi rau dar trebuie sa scuturam niste verisori de-ai lui Dracula, ca nu se mai satura de sangele saracilor…

    Inca nu-i mediatizat de ce, exact, argintul e un potent antibiotic..de acolo si Legenda.. (da, sa nu facem confuzii, metale neutilizate la capacitate maxima, resursele in general, produc Inflatie)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.