UPDATE Elveția, cunoscută drept un bastion al neutralității, a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei

marco-pregnolato-WE32J3pS3LY-unsplash Sursă foto: Unsplash

UPDATE Elveția, un bastion al neutralității prin cele două războaie mondiale, a decis să adopte sancțiuni radicale împotriva băncii centrale ruse, înghețând active de miliarde de dolari și crescând masiv presiunea asupra economiei ruse.

Guvernul elvețian a anunțat de asemenea că a interzis intrarea în țară a cinci oligarhi apropiați de Vladimir Putin. Zborurile din Rusia sunt interzise, ​​deși acest lucru nu se va aplica zborurilor care transportă diplomați.

„Având în vedere continuarea intervenției militare a Rusiei în Ucraina, Consiliul Federal a luat decizia în data de 28 februarie de a adopta pachetele de sancțiuni impuse de UE pe 23 și 25 februarie. Activele persoanelor fizice și companiilor listate sunt înghețate cu efect imediat; sancțiunile financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a prim-ministrului Mihail Mișustin și a ministrului de externe Serghei Lavrov urmează să fie puse în aplicare cu efect imediat. Elveția își reafirmă solidaritatea cu Ucraina și poporul său; va livra provizii de ajutor pentru persoanele care au fugit în Polonia”, arată guvernul elvețian într-un comunicat de presă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Elveția va implementa sancțiunile în coordonare cu UE. Acestea sunt în primul rând sancțiuni financiare și asupra bunurilor. Bunurile persoanelor și societăților menționate sunt înghețate cu efect imediat; interdicția de a intra în noi relații de afaceri rămâne în vigoare. De asemenea, Elveția pune în aplicare sancțiunile financiare impuse de UE președintelui rus Vladimir Putin, prim-ministrului Mihail Mișustin și ministrului de externe Serghei Lavrov cu efect imediat. Procedând astfel, Elveția răspunde încălcărilor grave ale dreptului internațional pentru care aceste persoane sunt responsabile. Interdicția privind importurile, exporturile și investițiile în Crimeea și Sevastopol, care este în vigoare din 2014, a fost extinsă și asupra regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk, care nu mai sunt sub controlul guvernului ucrainean”, arată executivul.

De asemenea, Consiliul Federal a decis să suspende parțial acordul din 2009 privind facilitarea obținerii vizelor pentru cetățenii ruși. Consiliul Federal a decis, de asemenea, să impună interdicții de intrare împotriva unui număr de persoane care au legătură cu Elveția și sunt apropiate de președintele rus.

În plus – în conformitate cu închiderea spațiului aerian din alte țări europene – spațiul aerian elvețian va fi închis tuturor zborurilor din Rusia și tuturor mișcărilor de aeronave cu marcaje rusești începând de luni, ora 15:00, cu excepția zborurilor în scopuri umanitare, medicale sau diplomatice.

Țara nu va impune o interdicție a comerțului cu mărfuri, deși aproape 80% din comerțul cu mărfuri rusești are loc virtual prin intermediul centrelor de servicii financiare din Elveția. Grupuri rusești de energie și materii prime, cum ar fi Gazprom și băncile de stat rusești, au filiale importante în Elveția.

Țara oferă și ajutoare pentru Ucraina. În următoarele câteva zile, Elveția va livra capitalei poloneze Varșovia aproximativ 25 de tone de ajutoare în valoare de aproximativ 400.000 de franci elvețieni, parte a primului pachet de ajutor elvețian în valoare de 8 milioane de franci elvețieni. Departamentul Federal de Apărare, Protecție Civilă și Sport (DDPS) furnizează materiale medicale și medicamente necesare urgent. Ajutoarele sunt destinate populației ucrainene din Ucraina și din statele vecine. Personalul de la Unitatea de Ajutor Umanitar din Elveția va însoți transportul de ajutor.

Elveția a adoptat până acum măsuri limitate, inclusiv interzicerea companiilor elvețiene de a face noi afaceri cu trei oligarhi ruși numiți de UE drept ținte ale sancțiunilor, săptămâna trecută. Elveția este obligată prin lege să adopte sancțiuni ONU, dar are de ales asupra modului în care răspunde măsurilor UE.

Noii pași sunt calitativ diferiți de tot ceea ce a făcut Elveția anterior pentru a bloca Rusia, parțial pentru că măsurile adoptate de UE sunt atât de cuprinzătoare.

Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), organismul-umbrelă financiar global cu sediul în Elveția, poreclit „banca băncilor centrale”, a declarat că nu va fi o cale de eludare a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Peste 20.000 de oameni au mărșăluit prin Berna duminică în semn de protest față de invazie, iar partidul socialist elvețian a cerut Consiliului Federal executiv să ia măsuri mai puternice.

Săptămâna trecută, președintele elvețian, Ignazio Cassis, a condamnat agresiunea rusă într-o declarație puternică, dar a încercat să echilibreze cererile de sancțiuni cu angajamentul tradițional al țării față de neutralitate.

În mod oficial, măsurile nu subminează acel principiu de neutralitate susținut pe scară largă, deoarece Elveția spune că acționează în apărarea dreptului internațional, dar este puțin probabil ca Moscova să accepte această explicație.

Elveția nu a adoptat sancțiunile UE ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei în 2014, invocând munca pe care o desfășura prin intermediul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru a contribui la încheierea conflictului.

Elveția, alături de Londra, este probabil cea mai mare casă pentru oligarhii ruși care doresc să-și găzduiască banii. Atrași de legile stricte ale țării privind secretul bancar, rușii dețineau aproape 10,4 miliarde de franci elvețieni în Elveția în 2020, arată datele Băncii Naționale Elvețiene.

Știrea inițială

Elveția va adopta sancțiunile Uniunii Europene împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către Moscova și le va îngheța activele, a anunțat luni guvernul, într-o abatere bruscă de la tradițiile țării alpine, scrie Reuters.

Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat duminică că este „foarte probabil” ca Elveția să urmeze decizia Uniunii Europene și să adopte sancțiuni împotriva Elveției.

Cassis a spus ieri că neutralitatea Elveției trebuie păstrată și țara este pregătită să ofere bunele oficii pentru diplomație în cazul în care discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși de la granița cu Belarus nu vor ajunge la un numitor comun.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: