Enel a obținut anul trecut un profit EBITDA de 19,7 miliarde de euro, însă a urcat și datoria financiară netă la 60,1 miliarde de euro 

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: ENEL

Grupul italian Enel și-a anunțat rezultate financiare preliminare pentru 2022.

Potrivit unui comunicat al grupului, Enel a generat venituri de 140,5 miliarde de euro (85,7 miliarde de euro în 2021, +63,9%), și a obținut un profit EBITDA de 19,7 miliarde de euro (19,2 miliarde de Euro în 2021, +2,6%), depășind previziunea Grupului comunicată piețelor financiare de 19,0 -19,6 miliarde de Euro.

“Rezultatele preliminare pentru 2022 demonstrează rezistența Grupului Enel, care, datorită sustenabilității modelului său de afaceri integrat, a obținut un EBITDA ordinar de 19,7 miliarde de euro, depășind indicațiile comunicate piețelor financiare, în pofida mediului geopolitic, energetic și economic nefavorabil, protejându-i în același timp pe clienții noștri finali de șocul prețurilor la energie generat de criza gazelor”, a declarat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe de altă parte, datoria financiară netă se ridică la 60,1 miliarde de euro (51,7 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, +16,2%), dar, Enel arată că aceasta este în scădere puternică la 30 septembrie 2022.

“În plus, datorită unui management financiar eficient și a executării planului strategic prezentat piețelor, datoria financiară netă a Grupului a fost redusă semnificativ în ultimul trimestru al anului și va continua să scadă substanțial și în 2023, consolidând și mai mult soliditatea noastră financiară. Acest lucru ne va permite să continuăm să realizăm investițiile în generarea de energie regenerabilă și în rețelele de distribuție, pentru a sprijini tranziția către surse de energie din ce în ce mai sustenabile și pentru a promova independența energetică în țările în care ne desfășurăm activitatea.”, a mai spus Francesco Starace, CEO al Grupului Enel.

Venituri mai mari datorită prețurilor mai mari ale energiei

Veniturile s-au ridicat la 140,5 miliarde de euro, în creștere cu 54,8 miliarde de euro (+63,9%) față de cele 85,7 miliarde de euro realizate în 2021.

Această variație se poate atribui, în principal, în contextul creșterii prețurilor medii, cantităților mai mari de energie produsă și comercializată, cantităților mai mari de energie vândută (în principal în Italia și Spania), ajustărilor tarifare din Brazilia, cantităților mai mari de energie electrică distribuită în America Latină, precum și efectelor pozitive ale cursului de schimb.

Veniturile pentru 2022 includ venitul nerecurent provenit din vânzarea activității de transport din Chile, egal cu 1,1 miliarde de euro, precum și venitul obișnuit provenit din vânzarea parțială a participațiilor deținute la Ufinet și la Gridspertise și din vânzarea mai multor companii către Mooney Group S.p.A., în timp ce veniturile pentru 2021 au inclus venitul obișnuit, egal cu 1,8 miliarde de euro, realizat din vânzarea participației deținute în cadrul Open Fiber S.p.A.

EBITDA obișnuit s-a ridicat la 19,7 miliarde de euro, o creștere de 0,5 miliarde de euro față de 2021 și a depășit previziunile Grupului comunicate piețelor financiare de 19,0-19,6 miliarde de euro.

EBITDA, care include efectele elementelor excepționale , s-a ridicat la 18,8 miliarde de euro (17,2 miliarde de euro în 2021, +9,3%).

Datoria financiară netă la sfârșitul anului 2022 se ridica la 60,1 miliarde de euro.

Creșterea față de cele 51,7 miliarde de euro recunoscute la sfârșitul anului 2021 (+16,2%) reflectă necesitățile financiare pentru cheltuielile de capital din această perioadă, plata dividendelor, achiziția ERG Hydro S.r.l. și efectul negativ al ratelor de schimb asociate conversiei datoriilor în valută.

Comparativ cu 30 septembrie 2022, datoria financiară netă a scăzut semnificativ, reflectând fluxul de numerar pozitiv generat de operațiuni, reabsorbția parțială pe capitalul de lucru net a efectelor unei serii de măsuri guvernamentale, cedarea de active, în principal în Rusia, Chile și Brazilia, precum și evoluțiile pozitive ale cursului de schimb din ultimul trimestru al anului 2022.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: