Enel va investi 36 de miliarde de euro până în 2026 și va fi mai selectivă în ceea ce privește energiile regenerabile

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

Compania italiană Enel intenționează să facă cheltuieli de capital brute de 35,8 miliarde de euro în următorii trei ani, într-o abordare mai prudentă a investițiilor, a declarat noul director general al grupului energetic, scrie Reuters.

Aproape 19 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru rețele, în timp ce investițiile în energiile regenerabile vor fi mai selective, a precizat grupul în noul său plan strategic, cu 12,1 miliarde de euro cheltuiți pentru energie eoliană terestră, energie solară și stocare în baterii.

Enel a precizat că intenționează să adauge aproximativ 13 gigawați (GW) de noi capacități de energie verde la nivel global, de asemenea prin încheierea de parteneriate cu alte grupuri. Flavio Cattaneo, care i-a succedat în luna mai longevivului CEO Francesco Starace, a declarat că noul plan de afaceri 2024-26 va transforma Enel într-un grup mai suplu și mai flexibil.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“În următorii trei ani, vom adopta o abordare mai selectivă și mai abordarea față de investiții pentru a maximiza profitabilitatea, minimizând în același timp riscurile”, a declarat Cattaneo într-un comunicat, adăugând că disciplina financiară va fi piatra de temelie a strategiei sale.

Enel a precizat că se așteaptă ca venitul său net să crească în medie cu 6% în fiecare an, pentru a ajunge la 7,1-7,3 miliarde de euro în 2026.

Noul director general a redefinit un plan de cesionare anunțat de conducerea anterioară, indicând că grupul se așteaptă să reducă datoria cu aproximativ 11,5 miliarde de euro între 2023 și 2024, oferind mai mult timp pentru a finaliza vânzările de active decât era planificat anterior. Datoria financiară netă ar urma să scadă acum la aproximativ 2,3 ori profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) al grupului în 2026.

La sfârșitul acestui an, datoria netă este văzută între 60 și 61 de miliarde de euro sau de 2,7-2,8 ori EBITDA, mai mare decât cea indicată în planul de afaceri anterior.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: