Țări din Uniunea Europenă urmează să aprobe marți o propunere de urgență pentru a-și reduce cererea de gaze naturale, cu opțiuni de excludere care le permit să urmeze diferite căi naționale pentru a se pregăti pentru reducerile de aprovizionare din Rusia, scrie Reuters.
Europa se va confrunta cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.
În condițiile în care o duzină de țări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor rusești, Bruxelles-ul îndeamnă țările să se pregătească economisind gazul și stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancțiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.
Miniștrii energiei se reunesc pentru a aproba o propunere prin care toate țările UE să reducă consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie. Comisia Europeană, care a propus această măsură săptămâna trecută, a declarat că va face aceste reduceri obligatorii în caz de urgență în materie de aprovizionare. citiți mai departe
Statele membre s-au împotrivit planului și l-au reformulat pentru a excepta și a reduce reducerile de gaze pentru numeroase țări și industrii. Miniștrii Spaniei, Estoniei, Greciei și Poloniei s-au numărat printre cei care au fost optimiști că marți se va ajunge la un acord.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că un acord ar arăta președintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în fața ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.
Gazprom din Rusia a pus ultima reducere pe seama necesității de a opri funcționarea unei turbine – un motiv respins de șeful UE pentru energie, Kadri Simson, care a calificat mișcarea drept „motivată politic”.