Europa Centrală și de Est, în luptă cu inflația. Preţurile la produsele de bază în regiune înregistrează cea mai puternică creştere din ultimul deceniu (analiză Reuters)

cumparaturi mancare fructe supermarket foto pexels-anna-shvets

În medie, preţurile la produsele de bază în regiunea Europei Centrale și de Est înregistrează cea mai puternică creştere din ultimul deceniu, de aproximativ 7% în ritm anual şi în unele cazuri chiar mai mult, arată o analiză Reuters, citată de Agerpres. Rata inflației este la ce mai ridicat nivel din ultimele două decenii în Polonia, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani în Cehia şi România şi la maximul ultimilor 14 ani în Ungaria.

Agenția internațională vine cu un exemplu de sezon chiar din România: în Bucureşti, brazii de Crăciun sunt cu 20% până la 30% mai scumpi.”O sută de lei este prea mult pentru mine acum. Să găseşti un brad frumos în acest an pare din ce în ce mai puţin probabil”, spune Matei Susnea, un bucureştean de 42 de ani care lucrează în construcţii resimte efectele unei inflaţii care creşte accelerat în Europa Centrală şi de Est, o consecinţă a tensiunilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare, condiţiilor de pe piaţa muncii şi presiunilor pentru majorarea salariilor.

Băncile centrale din regiune, care, începând din luna iunie, au fost în fruntea Uniunii Europene când vine vorba de creşterea dobânzilor, par încrezătoare că o spirală de creştere a preţurilor poate fi evitată. Însă, ca o dovadă a ceea ce economişti numesc efectele de runda a doua în inflaţie, salariile au început deja să crească, iar angajatorii şi consumatorii încep să îşi ajusteze comportamentul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Punctul de vedere oficial este că mulţi factori care stimulează inflaţia sunt temporari, dar dacă direcţia inflaţiei devine una înrădăcinată atunci va apărea un proces de tip profeţie auto-îndeplinită şi mă tem că suntem deja în acest ciclu. Cred că anul viitor angajatorii vor trebui să majoreze salariile cu o medie de două cifre. Aceasta are legătură şi cu situaţia de pe piaţa muncii“, spune Sandor Baja, manager de personal la firma de recrutare Randstad din Ungaria.

În Cehia, o cincime dintre angajaţi sunt dispuţi să îşi schimbe locul de muncă dacă salariile nu vor ţine pasul cu preţurile, arată un sondaj din luna noiembrie efectuat de agenţia STEM/MARK. În paralel, mai mult de jumătate din companiile industriale vor majora preţurile cu peste 5% anul viitor, arată un studiu din luna octombrie.

Cele mai recente date arată că rata inflaţiei în CEE este de aproximativ 7%, în condiţiile în care în Polonia aceasta este la ce mai ridicat nivel din ultimele două decenii, la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani în Cehia şi România şi la maximul ultimilor 14 ani în Ungaria. Prognozele băncilor centrale arată că anul următor inflaţia medie în cele patru ţări din CEE se va apropia de 6%, cel mai ridicat nivel de după criza financiară din 2008.

James Reilly, analist la Capital Economics prognozează că presiunile inflaţioniste din Europa de Est vor rămâne la un nivel ridicat până în 2023, şi numai alimentele vor adăuga un punct procentual suplimentar în 2022. Viitoarele majorări de dobândă vor avea un efect de calmare, spune James Reilly, însă bugetele cu cheltuieli mari, în special în Polonia şi Ungaria, ar putea crea noi presiuni.

Economiştii sunt de părere că reducerile de taxe la benzină, gaze naturale şi electricitate anunţate de Guvernul polonez vor diminua vârful inflaţiei la începutul lui 2022, dar politica acordării de sume de bani către gospodării ar putea duce la o inflaţie majorată la finele anului următor.

În Ungaria, unde premierul Viktor Orban, care se pregăteşte de alegeri foarte strânse anul viitor, a majorat salariul minim cu aproape 20%, Banca Naţională a recunoscut că inflaţia se repercutează dinspre preţurile la energie şi combustibili spre produsele procesate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: