Europa s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor la iarnă dacă Rusia oprește livrările, avertizează Agenția Internațională pentru Energie

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

În Europa, depozitele de gaz sunt la 80% din capacitatea maximă, dar o iarnă rece și oprirea totală a aprovizionării rusești ar putea reduce această capacitate la 20% până în aprilie anul viitor, scrie FT. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că Europa s-ar putea confrunta în continuare cu o iarnă foarte dificilă dacă Rusia își întrerupe livrările de gaze rămase pe continent și dacă regiunea se confruntă cu vreme rece.

AIE a declarat că, deși depozitele de gaz din Europa sunt umplute aproape 100% din capacitate înainte de octombrie, acest lucru nu reprezintă “o garanție” împotriva viitoarelor tensiuni de pe piață.

“Simulările noastre arată că o iarnă rece, împreună cu o oprire completă a livrărilor de gaze rusești prin conducte către Uniunea Europeană … ar putea reînnoi cu ușurință volatilitatea prețurilor”, a declarat AIE în raportul său anual privind piața gazelor de luni.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Avertismentul subliniază potențialele perturbări cauzate de un nou conflict energetic cu Moscova, în ciuda scăderii susținute a prețurilor din decembrie, care a întărit convingerea că cea mai gravă criză a gazelor din Europa a trecut. Rusia furnizează în continuare aproximativ 10 % din importurile de gaze ale UE, iar o cantitate mai mare este livrată sub formă de gaz natural lichefiat.

TTF, prețul de referință al gazului în Europa, a scăzut la 24,63 euro pe megawatt/oră în ședința de luni, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iunie și cu aproximativ 90% mai mic decât prețul de la sfârșitul lunii august a anului trecut, la apogeul crizei energetice, când a depășit 340 euro/mwh.

Stocarea gazelor în UE se situează în prezent la peste 80% din capacitate, cu aproape 20 de puncte procentuale peste media ultimilor cinci ani, potrivit organismului industrial Gas Infrastructure Europe. Analiștii se așteptau ca depozitele de stocare, capabile să rețină aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz, să ajungă la 90% din capacitate cu câteva luni înainte de atingerea obiectivului oficial al UE de a atinge acest nivel până în noiembrie.

Cu toate acestea, AIE a declarat că, într-un scenariu în care există o combinație între o iarnă rece, o oprire completă a gazului rusesc prin conducte și o disponibilitate scăzută a gazului natural lichefiat, depozitele din UE ar putea intra în luna aprilie a anului viitor cu doar 20% din gaz, un nivel care ar amenința întreruperi în aprovizionare.

Într-un scenariu în care Europa are din nou o iarnă blândă, iar fluxurile de GNL rămân aproape de nivelurile record de anul trecut, “depozitele de stocare ar încheia sezonul de încălzire cu niveluri de inventar de peste 50% din capacitate chiar și fără gazele rusești prin conducte”, a precizat AIE.

Organizația a mai precizat că și-a revizuit în scădere perspectivele pe termen mediu și lung privind cererea de gaze naturale, din cauza crizei mondiale a gazelor naturale declanșată de Rusia.

Creșterea cererii globale de gaze naturale pentru perioada dintre 2020 și 2024 a fost redusă la 200 de miliarde de metri cubi, de la 350 de miliarde de metri cubi cât era prevăzut anterior, a precizat raportul, adăugând că numai Europa reprezintă mai mult de jumătate din această revizuire.

“Acest lucru reflectă standarde mai stricte de eficiență energetică, implementarea accelerată a surselor regenerabile și electrificarea mai rapidă a energiei termice, precum și un rol redus al gazelor naturale în industrie”, a spus Agenția.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Deci practic stau si asteapta iarna fara solutii viabile? Serios??? Daca nu mai aduceti de la rusi cautati in alta parte ,nu sa va plangeti ca rusii nu vor mai livra ,ce va fi daca va fi totusi o iarna grea ,va ingheta lumea in frig??? Sunteti acolo sa luati masuri in timp util fara penurii ,asa cum ati aprovizionat cu vaxuri inutile pe vramea plandemiei

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.