Economia UE s-a menținut stabilă, cu un PIB neschimbat de la un trimestru la altul în T2 2023, după o creștere moderată în T1 2023. Cu toate acestea, producția economică a rămas peste nivelul de dinaintea pandemiei din trimestrul IV 2019, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit Eurostat, dintre cele patru economii majore ale UE, Franța și Spania au înregistrat creșteri de la un trimestru la altul, iar economia Germaniei a rămas stabilă, în timp ce Italia a înregistrat o contracție modestă în T2 2023.
Producția industrială a UE a crescut în iunie 2023, în timp ce comerțul cu amănuntul a scăzut în aceeași lună, ambele rămânând peste nivelurile lor pre-pandemice.
„Cu toate acestea, producția industrială a prezentat un model fluctuant în redresarea sa, în timp ce comerțul cu amănuntul a continuat o tendință de scădere destul de ușoară, cel mai probabil din cauza efectului de atenuare a inflației ridicate asupra cheltuielilor de consum. În mai 2023, producția din sectorul serviciilor a crescut, continuând să depășească semnificativ nivelurile anterioare pandemiei”, mai arată datele Eurostat.
Piața forței de muncă din UE și-a menținut performanțele solide în iunie 2023, rata șomajului menținându-se la niveluri scăzute din punct de vedere istoric.
Inflația din zona euro a continuat să scadă în iulie 2023, în timp ce inflația de bază a rămas neschimbată, ceea ce indică persistența presiunilor subiacente asupra prețurilor.
În aceeași lună, sentimentul economic din UE a slăbit și mai mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Această scădere s-a datorat unei încrederi semnificativ mai scăzute în rândul managerilor din industrie și construcții, compensată doar parțial de o încredere semnificativ mai mare în comerțul cu amănuntul și în rândul consumatorilor. Încrederea în sectorul serviciilor a rămas în general neschimbată.