Eurostat: PIB-ul UE se menține stabil, în timp ce încrederea oamenilor in economie continuă să slăbească

PIB locuitori bani Foto: Dreamstime

Economia UE s-a menținut stabilă, cu un PIB neschimbat de la un trimestru la altul în T2 2023, după o creștere moderată în T1 2023. Cu toate acestea, producția economică a rămas peste nivelul de dinaintea pandemiei din trimestrul IV 2019, potrivit datelor publicate joi de Eurostat.

Potrivit Eurostat, dintre cele patru economii majore ale UE, Franța și Spania au înregistrat creșteri de la un trimestru la altul, iar economia Germaniei a rămas stabilă, în timp ce Italia a înregistrat o contracție modestă în T2 2023.

Producția industrială a UE a crescut în iunie 2023, în timp ce comerțul cu amănuntul a scăzut în aceeași lună, ambele rămânând peste nivelurile lor pre-pandemice.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Cu toate acestea, producția industrială a prezentat un model fluctuant în redresarea sa, în timp ce comerțul cu amănuntul a continuat o tendință de scădere destul de ușoară, cel mai probabil din cauza efectului de atenuare a inflației ridicate asupra cheltuielilor de consum. În mai 2023, producția din sectorul serviciilor a crescut, continuând să depășească semnificativ nivelurile anterioare pandemiei”, mai arată datele Eurostat.

Piața forței de muncă din UE și-a menținut performanțele solide în iunie 2023, rata șomajului menținându-se la niveluri scăzute din punct de vedere istoric.

Inflația din zona euro a continuat să scadă în iulie 2023, în timp ce inflația de bază a rămas neschimbată, ceea ce indică persistența presiunilor subiacente asupra prețurilor.

În aceeași lună, sentimentul economic din UE a slăbit și mai mult sub nivelul de dinaintea pandemiei. Această scădere s-a datorat unei încrederi semnificativ mai scăzute în rândul managerilor din industrie și construcții, compensată doar parțial de o încredere semnificativ mai mare în comerțul cu amănuntul și în rândul consumatorilor. Încrederea în sectorul serviciilor a rămas în general neschimbată.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: