Exporturile Chinei înregistrează cea mai mare scădere din ultimii trei ani

comert import export containere Foto: Eurostat

Luna trecută, importurile și exporturile Chinei au scăzut mai mult decât se aștepta, în condițiile în care cererea globală mai slabă a amenințat perspectivele de redresare a celei de-a doua economii mondiale, transmite BBC.

Cifrele oficiale arată că exporturile au scăzut cu 14,5% în iulie față de anul precedent, în timp ce importurile au scăzut cu 12,4%.

Cifrele comerciale sumbre întăresc îngrijorările că creșterea economică a țării ar putea încetini și mai mult în acest an.

Acestea vor spori presiunea asupra Beijingului pentru a ajuta la stimularea redresării post-pandemice.

Cele mai slabe cifre privind exporturile din februarie 2020 sugerează că majorarea costului vieții și împrumuturile mai scumpe în alte părți ale lumii au un efect asupra redresării post-pandemice a Chinei, prin reducerea cererii pentru bunurile sale.

În interiorul Chinei, cererea a fost, de asemenea, mai mică decât se aștepta, activitatea economică nereușind să își revină după trei ani de blocaje și restricții stricte pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Poziția Chinei ca cel mai mare exportator și importator major din lume înseamnă că performanța comercială slabă a Chinei va avea probabil un efect de antrenare asupra economiei mondiale.

Spre deosebire de cea mai mare parte a restului lumii, prețurile din China par să scadă – deoarece întreprinderile și consumatorii ies din “zero Covidiu” fără a fi dispuși să cheltuiască și cu stocuri mari de bunuri de vândut.

Dar, confruntați și cu un șomaj în creștere în rândul tinerilor și cu un sector imobiliar în criză, factorii de decizie politică din China au rezistat până acum oricăror măsuri majore de stimulare a economiei.

Exporturile către SUA, unul dintre cei mai mari cumpărători ai Chinei, au scăzut cu 23,1% în ritm anual.

De asemenea, Uniunea Europeană a cumpărat cu 20,6% mai puțin din China. UE și China au fost implicate într-o dispută pe tema cipurilor semiconductoare, ceea ce a determinat guvernul chinez să înăsprească controlul asupra exporturilor unora dintre materialele cheie utilizate pentru fabricarea cipurilor de calculator.

Restricțiile impuse de China în ceea ce privește coronavirusul au fost unele dintre cele mai stricte din lume. O izolare totală a fost impusă timp de două luni întregi, începând cu 2022 martie, în centrul financiar din Shanghai, unde locuiesc aproximativ 25 de milioane de persoane, guvernul livrând pachete cu alimente rezidenților confinați în casă.

Foto: Eurostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *