Exporturile rusești de mărfuri, de la petrol și metale la cereale, vor fi grav perturbate de noile sancțiuni occidentale (analiză Reuters)

nava petrol Sursa foto: Pexels

Exporturile rusești de mărfuri, de la petrol și metale la cereale, vor fi grav perturbate de noile sancțiuni occidentale, arată o analiză Reuters. Acestea vor da o lovitură severă economiei Rusiei, dar vor avea efecte și în Occident printr-o creștere a prețurilor și a inflației, au declarat comercianții și analiștii chestionați de Reuters.

Statele Unite și aliații săi au decis sâmbătă să blocheze accesul anumitor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT, ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei.

În timp ce unele bănci rusești – inclusiv Gazprombank, care deservește plăți mari de petrol și gaze – au scăpat de sancțiunile de blocare totală, comercianții și analiștii au spus că timpul necesar trecerii la noi sisteme va însemna schimbări majore ale fluxurilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Măsurile, care vor include restricții asupra rezervelor internaționale ale băncii centrale ruse, vor fi implementate în zilele următoare, oficialii spunând că sunt în curs de elaborare unele excepții pe piața energiei.

„În timp ce încearcă să scutească tranzacțiile cu energie, SWIFT poate încă provoca perturbări semnificative ale fluxurilor comerciale cu energie pe termen scurt, cel puțin până când cumpărătorii trec la alternative precum Telex sau alte sisteme”, a declarat Amrita Sen, co-fondatorul think-tank-ului Energy Aspects.

Cel puțin 10 comercianți de petrol și mărfuri, care au discutat cu Reuters sub rezerva anonimatului, au declarat că fluxurile de mărfuri rusești către Occident vor fi grav perturbate sau complet oprite timp de zile, dacă nu săptămâni, până când se va stabili o oarecare claritate cu privire la scutiri și excepții.

„Poți folosi în continuare sistemele interne ale băncilor internaționale care au sucursale în Rusia, dar va fi destul de haotic”, a spus un bancher de la o mare bancă occidentală cu expunere în Rusia.

Unii comercianți au spus că, deși băncile rusești care nu erau încă pe lista de sancțiuni, cum ar fi Surgutneftegasbank, ar putea probabil să elibereze dolari, asta nu ar rezolva neapărat problemele.

„O mulțime de companii vor trata petrolul rusesc ca fiind sancționat și nu se vor “atinge” de el chiar dacă este permis”, a spus un director executiv de la un important birou de tranzacționare a petrolului din Vest.

Fluxurile rusești de energie și de mărfuri către Asia, în special către China, vor continua probabil.

Atât China, cât și Rusia au dezvoltat alternative la SWIFT.

Oficialii ruși au spus că țara își poate redirecționa exporturile către China în cazul în care fluxurile către Occident sunt perturbate. Dar analiștii menționează că gazul nu poate fi redirecționat deloc, în timp ce capacitatea Beijingului de a prelua mai mult petrol este limitată, mai arată analiza Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: