Femeile, mai predispuse să fi lucrat cu jumătate de normă în trimestrul 3 din 2023, potrivit Eurostat/ România, singura țară din UE unde au fost mai mulți bărbați cu contracte part-time decât femei

bar restaurant chelner bacsis Sursa foto: Pixabay

În al treilea trimestru al anului 2023, în UE, ponderea lucrătorilor cu jumătate de normă în rândul femeilor angajate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani (28%) a fost mai mare decât cea a bărbaților (8%). Femeile au înregistrat o pondere mai mare a ocupării cu jumătate de normă în toate categoriile ocupaționale, arată datele Eurostat.

Cea mai mare diferență între ponderea femeilor și a bărbaților care lucrează cu timp parțial a fost raportată în categoria ocupațiilor elementare, referindu-se la ajutoare, femei de serviciu sau asistenți la prepararea alimentelor. Diferența a fost de 29 de puncte procentuale (pp), cu 47% dintre femei angajate ca lucrători cu jumătate de normă și 19% bărbați.

În rândul lucrătorilor din domeniul serviciilor și vânzărilor, 35% dintre femei erau angajate cu normă parțială, față de 16% dintre bărbați. În rândul lucrătorilor de birou, 29% dintre femei erau angajate cu normă parțială, față de 9% dintre bărbați.

Cele mai mici diferențe între procentele de lucrători cu timp parțial de lucru s-au înregistrat în rândul ocupațiilor de conducere (10% femei față de 3% bărbați) și al operatorilor de instalații și mașini și al asamblorilor (12% față de 4%).

Ocuparea forței de muncă cu fracțiune de normă în UE, în % din totalul persoanelor angajate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, date neajustate sezonier, T3 2023.

În majoritatea țărilor UE, femeile au avut o pondere mai mare de lucrători cu jumătate de normă. Țările de Jos au înregistrat cea mai mare pondere a femeilor care lucrează cu jumătate de normă, 63% din totalul ocupării forței de muncă, față de 23% pentru bărbați, și cea mai mare diferență între femei și bărbați (39 pp). Diferențe mari între femei și bărbați au fost înregistrate, de asemenea, în Austria (38 pp) și Germania (37 pp).

România a fost o excepție, cu o pondere a bărbaților angajați cu fracțiune de normă (4%) ușor mai mare decât cea a femeilor (3%). În Bulgaria, femeile și bărbații au înregistrat cote egale de ocupare cu jumătate de normă (1% pentru ambele categorii).

Diferența în ceea ce privește ponderea ocupării cu fracțiune de normă între femei și bărbați, în % din totalul persoanelor ocupate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, date neajustate sezonier, T3 2023.

 

 

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *