FMI și Ucraina au ajuns la un acord pentru plata unei tranșe de 900 milioane de dolari

Redacția mai 30, 2023 1 comentarii
dolari

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord tehnic cu Ucraina pentru prima revizuire a programului de împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari, deschizând calea pentru plata unei tranşe de 900 milioane de dolari, după aprobarea de către Comitetul executiv al FMI, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În martie, FMI a aprobat o facilitate extinsă de finanţare pentru Ucraina, pe o durată de patru ani, permiţând sprijin suplimentar din partea donatorilor de aproximativ 100 miliarde de dolari.

Performanţa Ucrainei, conform programului economic convenit, este solidă, au fost îndeplinite toate criteriile de performanţă stabilite pentru finalul lunii aprilie şi reformele structurale stabilite pentru finalul lunii mai, a precizat Fondul Monetar Internaţional.

„Per ansamblu, stabilitatea macroeconomică şi financiară a fost menţinută, datorită măsurilor prudente şi sprijinului extern continuu”, se arată în comunicatul FMI.

Instituţia a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei Ucrainei în 2023 la 1% – 3%, după ce în martie previziona un nivel care varia de la un declin de 3% la o creştere de 1%, noul împrumut de la FMI urmând să sprijine evoluţia economiei.

Dar dificultăţile, inclusiv pierderile „oribile” de vieţi omeneşti, şi pagubele provocate de atacuri, continuă să aibă un „impact devastator asupra economiei”. Deficitul fiscal al Ucrainei rămâne extrem de ridicat, necesitând finanţare ridicată prin granturi externe şi credite concesionale”, a informat Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *