Francul elvețian urcă la cel mai ridicat nivel față de euro din ianuarie 2015 încoace

franci elvetieni

Euro a scăzut joi la cel mai scăzut nivel față de francul elvețian din ultimii peste opt ani, piețele mizând pe o reducere timpurie a dobânzilor de către Banca Centrală Europeană, după date economice slabe, scrie Reuters.

Euro a coborât la 0,9404 franci în raport cu francul la ora 1122 GMT, cel mai scăzut nivel de când Banca Națională a Elveției a renunțat la politica cursului minim de schimb în ianuarie 2015.

Banca Națională a Elveției, care urmează să anunțe cea mai recentă decizie privind rata dobânzii pe 14 decembrie, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

“Poate că participanții de pe piață încep să pună preț pe reduceri mai agresive ale dobânzilor de către BCE anul viitor”, a declarat Stefan Gerlach, economist-șef la EFG Bank din Zurich, care se așteaptă ca SNB să mențină dobânzile neschimbate la 1,75% săptămâna viitoare.

Creșterea francului ar putea face ca Banca Națională a Elveției să ia în considerare relansarea intervențiilor pe piețele valutare pentru a slăbi moneda refugiu, însă Gerlach consideră că acest lucru este puțin probabil. “Asta ar însemna să se adauge la rezervele valutare și să umfle și mai mult bilanțul”, a spus el. “Astfel, cred că vor dori să evite acest lucru”.

Sursa foto: Unsplash

Comentarii

  1. Asta pt. ca Europa a permis sa existe ! Cel mai caldut loc din lume, inconjurat de marile puteri, n-ar fi trebuit sa aiba voie sa refuze apartenenta UE.

    Elvetia ar fi trebuit boicotata din anii ’70. Nu mai vorbim de dezastrul financiar. Toata mafia lumii isi ascunde banii la ei in numele ‘intimitatii’, da, 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *