Franța anunță că va înăspri controalele asupra investiţiilor străine în companiile ţării

Redacția aug. 25, 2023 1 comentarii
bruno le maire - ministrul francez de finante

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, s-a angajat să înăsprească controalele asupra investiţiilor străine în companiile ţării, pentru a proteja industriile strategice, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Vor fi incluse în sectoarele strategice firmele implicate în extragerea şi procesarea materiilor prime esenţiale. De asemenea, vor fi extinse controalele la sucursalele franceze ale firmelor străine, pentru a se lua măsuri în cazul eludării controalelor, a explicat oficialul francez, în timpul vizitei în Departamentul Haute-Savoie.

Acesta a adăugat: “Potenţialul pentru furtul de tehnologie şi know-how nu a fost niciodată mai ridicat”.

Franţa vrea să menţină plafonul de 10% (redus de la 25%) la care sunt declanşate controale la entităţile din afara Europei care achiziţionează participaţii în firmele strategice. Anul trecut, au fost examinate 325 dosare, în creştere de la 137 în 2017, a explicat ministrul francez de Finanţe.

Conform unui document consultat recent de Reuters, şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura de examinare a investiţiilor străine cu o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securităţii economice.

Eforturile vin în condiţiile în care autorităţile de la Berlin cer companiilor să-şi reducă dependenţa de China, iar Executivul verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

De asemenea, eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-şi reduce dependenţa strategică de China – pe care autorităţile o numesc “de-risking” (reducere a riscurilor), pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică şi posibile perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.

“În ultimii ani, revizuirea investiţiilor a dobândit o importanţă enormă în Germania, Europa şi pe plan internaţional”, se arată în document.

Ca parte a revizuirii legislaţiei, vor fi verificate investiţiile în care un investitor obţine acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziţionarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autorităţile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificaţiei securităţii noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.

Sursa foto: Facebook/Bruno Le Maire

Comentarii

  1. Protectionismul, cea mai buna masura de-a baga pumnu-n gura. Ce-o sa mai planga ei cand i-or izbi Adevarul(faptul ca vestul nu mai produce nimic, 10%..).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *