Franța: Mai puține firme au majorat prețurile în iunie, iar unele chiar le-au redus/ Se confirmă tendința de dezinflație, spune Banca Centrală

steag Franta Sursa foto: Unsplash.com

Presiunile inflaționiste din Franța continuă să se atenueze, mai puține firme majorând prețurile, iar unele chiar reducându-le, a anunțat banca centrală a țării, scrie Bloomberg.

Doar 8% dintre companiile industriale au impus majorări în iunie, cea mai mică proporție din ultimii peste doi ani, potrivit sondajului lunar al Băncii Franței, realizat în rândul a 8.500 de întreprinderi. Ponderea celor care au redus tarifele a atins un maxim al ultimilor aproape trei ani, de 6%.

În sectorul construcțiilor, luna trecută, mai puține întreprinderi au majorat prețurile decât în luna mai, în timp ce în sectorul serviciilor măsura a fost stabilă.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Marți, după publicarea sondajului, guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat că încetinirea ritmului de creștere a prețurilor de consum ar trebui să fie “destul de vizibilă” anul viitor, chiar dacă majorările pentru unele bunuri și servicii de consum de bază ar putea fi mai persistente.

Astfel de semnale că zona euro ar putea fi trecut de cea mai gravă perioadă de creștere a inflației alimentează dezbaterile din cadrul Băncii Centrale Europene cu privire la momentul în care va înceta să mai majoreze ratele dobânzilor.

“Cred că nu suntem departe de punctul culminant al ratelor dobânzilor”, a declarat Villeroy, care este membru al Consiliului guvernatorilor BCE, la postul de radio France Info.

“Dar, odată ce am atins acest punct înalt, va fi mai degrabă un platou, va trebui să rămânem o perioadă suficient de lungă pentru a învinge boala, pentru a aduce inflația la 2%.”

Economistul-șef al Băncii Franței, Olivier Garnier, a declarat că indicatorii prețurilor de vânzare ale firmelor susțin previziunile instituției, potrivit cărora inflația va scădea din a doua jumătate a acestui an și mai mult în 2024.

“În toate sectoarele, există o reducere clară a ponderii întreprinderilor care cresc prețurile”, a spus Garnier.

Sondajul a arătat, de asemenea, că activitatea economică se menține în Franța, cu o creștere în industrie, servicii și construcții în luna iunie. Banca Franței și-a reiterat prognoza privind o expansiune de 0,1% a produsului intern brut în al doilea trimestru.

“A existat o îngrijorare puternică iarna trecută că economia franceză și europeană ar putea cădea în două capcane: instalarea inflației și o recesiune”, a declarat Villeroy. “Vestea bună este că ar trebui să ieșim treptat din inflație, evitând în același timp recesiunea.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: