Franța plănuiește o întâlnire marți cu alte 12 țări din Uniunea Europeană, cu scopul de a crea o alianță de state care să pledeze pentru energia nucleară în cadrul politicilor energetice ale UE, scrie Reuters.
Demersul are loc pe fondul unei dispute tot mai mari între Franța și alte țări care doresc mai multe politici UE pentru a promova energia nucleară ca sursă de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, și cele precum Germania și Spania, care spun că acest combustibil nu ar trebui să fie pus pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.
Reuniunea, convocată de ministrul francez al energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din țările UE la Stockholm, se va concentra pe contribuția energiei nucleare la obiectivele privind schimbările climatice și la securitatea energetică, a declarat un oficial francez.
Scopul este de a forma o alianță pro-nucleară cu alte țări înaintea negocierilor UE, a declarat oficialul, fără a preciza care sunt politicile vizate de aceste negocieri.
Țările care urmează să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Olanda și Finlanda, precum și Comisia Europeană.
Ministrul olandez al energiei, Rob Jetten, a declarat că a salutat cooperarea, dar a precizat că Olanda nu este de acord cu Franța în anumite puncte, inclusiv în ceea ce privește opinia olandeză conform căreia UE ar trebui să acorde prioritate hidrogenului din surse regenerabile în fața altor forme de combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon.
“Cred că este foarte bine că avem o platformă cu țările nucleare doar pentru a face schimb de cunoștințe și experiențe”, a declarat Jetten pentru Reuters.
Țările UE sunt responsabile pentru mixurile lor energetice naționale și au opinii diferite cu privire la energia nucleară.
Țări precum Franța, Suedia și Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia dorește să construiască primele sale reactoare. Austria și Luxemburg se opun acestei surse de energie, invocând preocupări legate de deșeurile radioactive și de siguranță, în timp ce altele, printre care Germania, își elimină treptat reactoarele.
Dezacordul privind modul de abordare a energiei nucleare a întârziat deja negocierile privind noile obiective ale UE în materie de energie regenerabilă, după ce Parisul a insistat ca hidrogenul de origine nucleară să fie luat în considerare pentru atingerea acestor obiective.