Gazprom spune că reluarea Nord Stream 1 depinde de Siemens Energy, dacă va repara echipamentele defecte

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Cea mai mare conductă de gaze naturale din Rusia către Europa nu va relua livrările până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte, a declarat marți directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, pentru Reuters. În acelați timp, reprezentanţii Siemens Energy susţin că nu li s-a cerut să efectueze reparaţii, dar sunt disponibili, iar informaţia furnizată de Gazprom privind scurgerile de ulei nu afectează în mod normal operarea unei turbine.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din istoria sa, prețurile energiei crescând vertiginos, iar importatorii germani discutând chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene, după ce Rusia a redus fluxurile spre vest.

Gazprom a anunțat vineri că gazoductul Nord Stream 1, principala rută de aprovizionare a Europei, va rămâne închis, deoarece o turbină de la o stație de comprimare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor en-gros ale gazelor.

Întrebat când va începe Nord Stream 1 să pompeze din nou gaz, Markelov a declarat pentru Reuters, în marja Forumului Economic Estic din portul rusesc Vladivostok, situat în Pacific: „Ar trebui să întrebați Siemens. Ei trebuie să repare mai întâi echipamentele”.

Siemens Energy, cu sediul central în Munchen, Germania, a declarat marți că nu a înțeles prezentarea situației de către Gazprom.

Aceasta a declarat că o scurgere de ulei de motor la ultima turbină rămasă în funcțiune la stația de comprimare Portovaya nu constituie un motiv pentru a menține conducta închisă.

„Nu putem înțelege această nouă reprezentare pe baza informațiilor care ne-au fost furnizate în weekend”, a declarat Siemens Energy într-o declarație scrisă.

„Evaluarea noastră este că constatarea care ne-a fost comunicată nu reprezintă un motiv tehnic pentru oprirea funcționării. Astfel de scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului”, a adăugat aceasta.

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *