Germania: Banca federală majorează previziunea de creștere la 3,7% în 2021

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Banca federală a Germaniei mizează pe o „relansare puternică” și a majorat previziunea de creștere economică pentru anul 2021 la 3,7%, scrie Le Figaro.

Pentru anul 2022 este așteptată o creștere economică de 5,2%, urmată de o atenuare la 1,7% în 2023, potrivit Bundesbank.

Precedentele estimări, din decembrie, mizau pe un avans al economiei de 3,0% în 2021 și de 4,5% în 2022. „Economia germană surmontează criza indusă de pandemie” și ar putea reveni în acest an la nivelul dinaintea crizei, a comentat președintele Bundesbank, Jens Weidmann. Finanțele publice sprijină această relansare iar statul va afișa un deficit de 5% în acest an, potrivit lui Jens Weidmann.

Relansarea va fi însoțită de o creștere a inflației la 2,6% în acest an, față de previziunea anterioară de 1,7%. Vârfuri ale inflației de 4% sunt așteptate la sfârșitul anului din cauza mai multor factori concurenți: majorarea în ianuarie a TVA, creșterea prețului la certificatele de emisie de CO2 și avansul prețului la energie și produse alimentare, înainte ca aceste efecte să expire anul viitor.

Previziunile băncii federale sunt în linie cu cele ale guvernului, care estimează o creștere de 3,5% în acest an, cu posibilitatea de a se ajunge la 4%.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *