Germania: Negocieri dure în cea mai mare economie a Europei privind bugetul țării pentru anul viitor

Bugetul familiei, bani Sursa foto: Pexels

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că este încrezător că discuţiile dure cu partenerii de coaliţie pentru a stabili bugetul ţării, în urma unei hotărâri judecătoreşti de referinţă privind limita datoriilor, vor duce în cele din urmă la un acord, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Vorbind la conferinţa Partidului Social Democraţi (SPD), Scholz a spus că nu vor exista reduceri ale cheltuielilor sociale, un domeniu în care ministrul de Finanţe Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP), care susţine o politică  fiscală conservatoare, a cerut reforme.

”Este o sarcină foarte dificilă. Dar aş dori să profit de această ocazie pentru a transmite încrederea că vom reuşi. Şi că vom reuşi într-un mod care este important pentru viitorul acestei ţări”, le-a spus Scholz delegaţilor de partid, cu referire la discuţiile bugetare în curs.

Alianţa de guvernare a lui Scholz, care cuprinde şi Verzii, se resimte după decizia curţii constituţionale de luna trecută, care a respins un deficit de 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în finanţele sale şi a forţat-o să suspende o derogare privind limita datoriilor care este consacrată constituţional, pentru bugetul 2023.

Discuţiile în desfăşurare se concentrează asupra faptului dacă o suspendare a frânei datoriilor este posibilă şi pentru anul viitor, pentru a acoperi un deficit bugetar de 17 miliarde de euro, lăsând în aer cheltuielile pentru proiecte industriale, politica climatică şi bunăstarea.

Cu o zi mai devreme, SPD a convenit asupra necesităţii unei reforme pe termen mediu a limitelor de împrumut autoimpuse ale ţării, pentru a oferi statului mai mult spaţiu de manevră.

Scholz, a cărui popularitate a scăzut la un nivel record într-un sondaj recent realizat de radiodifuzorul ARD, a spus că negocierile bugetare nu sunt ”o sarcină de netrecut”, ci necesită o înţelegere comună între coaliţia tripartită.

”Dar pentru mine este foarte clar că nu va exista nicio dezmembrare a statului bunăstării în Germania într-o situaţie ca aceasta”, a spus el.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *