Germania: Rata şomajului din cea mai mare economie a Europei a scăzut pe final de an la 5,2%. E cel mai redus nivel din martie 2020

programul de lucru inegal in pandemie munca birou

Rata şomajului în Germania a scăzut mai mult decât se estima în decembrie, arată datele oficiale publicate marţ. Acesta ar fi un semn că firmele din cea mai mare economie europeană nu sunt încă foarte afectate de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de Agerpres.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în decembrie cu 23.000, până la cifra ajustată de 2,405 milioane.

În decembrie, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, a scăzut la 5,2%, cel mai redus nivel din martie 2020. În martie 2019, când Germania a impus primele restricţii pentru a stopa răspândirea pandemiei, rata şomajului se situa la 4,9%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 5,4%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să coboare cu 15.000.

Datele peste aşteptări de pe piaţa forţei de muncă sporesc şansele unei redresări a economiei bazate pe consum în următoarele luni, gospodăriile fiind pregătite să înceapă cheltuirea banilor puşi deoparte în perioada restricţiilor.

“Evoluţiile pe piaţa forţei de muncă au fost foarte bune spre finalul anului, redresarea din lunile precedente a continuat”, a declarat şeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele. Acesta a avertizat că răspândirea variantei Omicron a coronavirusului şi reintroducerea restricţiilor a dus la creşterea incertitudinilor, iar cererea pentru locuri de muncă cu normă redusă a crescut semnificativ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: