Gigantul imobiliar chinez Evergrande, în default. Dezvoltatorul a ratat plata a două cupoane de obligațiuni

evergrande proiect Sursa foto: Evergrande

Grupul chinez Evergrande a fost declarat ca intrat în default, cea mai recentă piatră de hotar în drama financiară de luni de zile, care ar putea culmina cu o restructurare masivă a celui mai îndatorat dezvoltator din lume, scrie Bloomberg.

Fitch Ratings a redus ratingul Evergrande la „implicare restricționată” din cauza eșecului său de a plăti două cupoane până la sfârșitul perioadei de grație de luni, o mișcare care ar putea declanșa alte probleme pentru datoria, pe termen scurt, de 19,2 miliarde de dolari a dezvoltatorului.

Reducerea ratingului a avut loc la doar câteva minute după ce Fitch a aplicat aceeași etichetă pentru Kaisa Group, care nu a reușit să ramburseze obligațiuni de 400 de milioane de dolari ajunse la scadență marțea trecută. Împreună, cele două companii reprezintă aproximativ 15% dintre obligațiunile în dolari restante vândute de dezvoltatorii chinezi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Considerat mult timp de mulți investitori ca fiind „too big to fail”, Evergrande a devenit acum cea mai mare victimă a campaniei președintelui chinez Xi Jinping de a îmblânzi conglomeratele supraîndatorate ale țării și piața imobiliară supraîncălzită. Până săptămâna aceasta, împrumutații chinezi au intrat în plată în obligațiuni offshore de 10,2 miliarde de dolari în 2021, firmele imobiliare reprezentând 36% din total, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

În timp ce deținătorii de obligațiuni Evergrande se confruntă cu reduceri profunde într-o restructurare care ar putea dura luni sau chiar ani pentru a se rezolva, au existat puține semne de contagiune financiară joi. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că investitorii anticipau de luni de zile un default, dar și datorită activității guvernului Chinei pentru a amortiza lovitura.

Factorii politici au redus, în ultimele săptămâni, cerințele de rezerve ale creditorilor, au semnalat o relaxare a restricțiilor imobiliare și au implementat măsuri pentru a se asigura că dezvoltatorii cu cote mai bune își păstrează accesul la finanțare. Ei au asumat, de asemenea, un rol principal în restructurarea Evergrande, numind oficiali din provincia de origine a dezvoltatorului pentru a ajuta la supravegherea procesului.

Deși acest lucru ar putea ajuta la prevenirea scenariilor de coșmar ale colapsului necontrolat al Evergrande, autoritățile au arătat clar că nu au intenția de a salva imperiul început de miliardarul Hui Ka Yan în urmă cu 25 de ani.

Dezvoltatorul din Shenzhen, care a dezvăluit ca are mai mult de 300 de miliarde de dolari datorii totale începând cu luna iunie, a declarat că se va „angaja activ” cu creditorii offshore într-un plan de restructurare. Dar, având în vedere faptul că autoritățile chineze încep acum, dezvoltatorul nu a spus nimic despre modul în care ar putea arăta restructurarea sa.

Chiar și Fitch s-a chinuit să obțină informații de la Evergrande, menționând joi că dezvoltatorul nu a răspuns la cererea sa de confirmare a plăților cupoanelor din această săptămână. „Prin urmare, presupunem că nu au fost plătite”, au scris analiștii Fitch într-o declarație. Bloomberg a raportat la începutul acestei săptămâni că deținătorii de obligațiuni nu au primit banii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: