Grecia se alătură Spaniei și Portugaliei și anunță că se opune planului propus miercuri de Bruxelles de a reduce cererea europeană de gaze cu 15% pentru a face față scăderii livrărilor rusești, potrivit Le Monde.
“Guvernul nu este de acord, în principiu, cu propunerea Comisiei [Europene] de a-și reduce consumul de gaze naturale cu 15%”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yannis Economou, într-o conferință de presă. Comisia Europeană a cerut miercuri celor 27 de state membre ale UE să își reducă în mod voluntar cererea de gaze naturale în următoarele opt luni, dezvăluind un arsenal de măsuri pentru a ajuta UE să facă față unei posibile întreruperi a livrărilor rusești.
Planul, care urmează să fie discutat în cadrul unei reuniuni a Consiliului European din 26 iulie, solicită în mod specific ca fiecare țară să “facă tot posibilul” pentru a-și reduce consumul de gaze cu cel puțin 15% între august 2022 și martie 2023, comparativ cu media ultimilor cinci ani.
Având în vedere că aproximativ 70% din gazul importat de Grecia este utilizat pentru producerea de energie electrică, a explicat ministrul, o astfel de reducere ar duce cel mai probabil la întreruperi în aprovizionare atât pentru persoane fizice, cât și pentru întreprinderi.
“Chiar dacă ne reducem consumul cu 15%, acest lucru nu înseamnă că mai mult gaz va ajunge în Germania”, care depinde în mare măsură de livrările rusești, a insistat ministrul grec. “Nu suntem de acord nu numai cu caracterul obligatoriu al acestei măsuri, ci și cu nivelul de reducere recomandat de Bruxelles”, a adăugat Skrekas.